Naci Görür net konuştu: "Orayı acımadan yıkıp geçeceksin"

Yer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'daki bazı bölgelerin havadan çekilen görüntülerini yorumladı. Kentin deprem dirençli hale getirilmesinin önemine vurgu yapan Görür, "Yasa çıkaracaksın, acımadan kepçeyi vuracaksın" dedi. Görür, yapılması gerekenleri sıraladı.

GÜNDEM 24.05.2024, 10:03 Hakan Öksüz
Naci Görür net konuştu: "Orayı acımadan yıkıp geçeceksin"

İstanbul'un deprem dirençli bir kent haline getirilmesi gerektiğini sık sık dile getiren uzmanlar, kentsel dönüşümün mecburiyet olduğunu vurguluyor. Bağcılar, Bahçelievler ve Güngören'in havadan çekilen görüntüleri, betona boğulan İstanbul'u gözler önüne serdi. 

"Buna müsaade eden anlayışta bir çarpıklık var"

Yer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'un havadan çekilen görüntülerini yorumladı.

"Bina yoğunluğu ne kadar fazlaysa, ölüm ve maddi zarar olasılığı da o kadar yüksektir." diyen Görür, "Buna müsaade eden anlayışta bir çarpıklık var. Böyle bir planlama, böyle bir kent anlayışı olmaz. Olan olmuş, bu hatanın nasıl düzeltileceği önemli." ifadeleri ile yapılması gerekenleri sıraladı.

"Yasa çıkaracaksın, acımadan kepçeyi vuracaksın"

Bina yoğunluğu olan ilçelerin belediye başkanlarının, yapı stokunun depreme direncini araştırması gerektiğini vurgulayan Naci Görür, "Araştırma sonucunda deprem dirençli olmayanlar yıkılacak, yıkılmıyorsa da güçlendirilecek. İnsanları ölüme terk edecek halimiz yok. Deprem dirençli olmayan  binalar ile ilgili yasa çıkaracaksın, acımadan kepçeyi vuracaksın. Başka bir çözümü yok bunun." ifadelerini kullandı.

"Eski evin aynısı gibi yaparsan olmaz"

Yıkılan yerde yapılacak evlerin yerine nasıl yapıların inşa edileceğinin önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, "Eski evin aynısı gibi yaparsan olmaz. Kentsel dönüşüm planlamaktır, yalnızca binayı yenilemek değil. Kente zararlı olacağını tespit ettiğin bütün bileşenleri, deprem dirençli hale getireceksin." diyerek önerilerini açıkladı.

"Halkı uzak yerlere yollarsan onu kabul etmez"

Seçilecek dönüşüm alanında 10 bin ev inşa ettikten sonra kentin içindeki 10 bin deprem dirençsiz evi yıkmak gerektiğini vurgulayan Görür, "O yoğun alanı bu şekilde ferahlatacaksın. Yıktığın binaların bulunduğu yeri de park ve yeşil alana çevireceksin. Evini yıktığın insanlara, dönüşüm alanında inşa edilen evi göstererek 'işte senin evin' diyeceksin. Halkı uzak yerlere yollarsan onu kabul etmez. İlçenin içinde daha uygun bir alana taşıyacaksın. Devlet bir yandan da şefkatli olmalı. Devlet de vatandaş da rant peşinde değil, can güvenliği peşinde koşmalı." değerlendirmelerini yaptı. 

Yorumlar (0)