Ürdün Mısır’la birlikte Filistin’e destek vereceklerini duyurdu

Ürdün'ün ev sahipliğinde Ölü Deniz bölgesinde ‘Gazze'ye Acil İnsani Müdahale Konferansı’ düzenlendi. Düzenlenen konferansta konuşan Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, “Filistin halkının haklarını tam olarak yerine getirmek için Mısır ile ortak çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

DÜNYA 12.06.2024, 01:54 12.06.2024, 18:06 Melina Ay
Ürdün Mısır’la birlikte Filistin’e destek vereceklerini duyurdu

Ürdün ve Mısır'ın Birleşmiş Milletler (BM) işbirliğiyle düzenlediği konferansa, devlet liderleri, hükümet başkanları ve uluslararası insani yardım kuruluşlarının liderleri katıldı. Konferansın sonrasında Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ortak bir basın toplantısı düzenledi. Safedi, İsrail'in Gazze'deki devam eden saldırılarını sert bir dille eleştirdi.

“Savaş suçuna giriyor”

Safedi, “İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik ablukası ve açlığa terk etmesi uluslararası hukukun en temel ilkelerini ihlal etmektedir" dedi ve açıklamalarına “İsrail'in Gazze'ye karşı sürdürdüğü saldırılar, savaş suçu kapsamına giriyor ve uluslararası toplumun gördüğü en büyük felaketlerden biri olarak kayıtlara geçiyor” sözlerini ekledi.

“Elimizden geleni yapacağız”

Safedi, "Mısır ile işbirliğimizi sürdürerek Filistin halkının haklarını tam olarak korumak için çaba göstereceğiz. Filistinlilerin topraklarından zorla çıkarılmasına veya Gazze'nin bölünmesine karşı mücadele etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi. Ayrıca, "(Gazze'deki) çatışmanın daha da genişleyebileceği" uyarısı yaparak uluslararası topluma bu riski önlemek için harekete geçme çağrısında bulundu.

“Haklara saygı duyulmadığı sürece güvenlik de sağlanamaz”

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ise, Gazze’deki çatışmanın sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı. Şukri, “Askeri faaliyetlerin durdurulması, saldırıların sona erdirilmesi ve Gazze'ye insani yardımın yoğunlaştırılması gerektiği konusunda geniş bir uluslararası mutabakata tanık oluyoruz. Filistin halkının meşru haklarına saygı duyulmadığı sürece, bölgede güvenliğin sağlanmasının mümkün olamayacağını biliyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Yardım güvenli şekilde ulaştırılmalı”

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze'ye yardımın güvenli bir şekilde ulaştırılması ve uluslararası insani hukuka saygı duyulması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0)