İsrail BM’nin kara listesine girdi

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusu ve güvenlik güçlerini, çatışma bölgelerinde çocuklara zarar verenlerin kara listesine alındığını duyurdu.

DÜNYA 12.06.2024, 02:32 Melina Ay
İsrail BM’nin kara listesine girdi

Anadolu Ajansı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 2023 yılına ilişkin Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Raporu’nu ele geçirdiğini duyurdu. Söz konusu rapora göre, geçen yıl çatışma bölgelerinde çocuklara karşı işlenen ciddi ihlallerin sayısında yüzde 21'lik bir artış yaşandığı belirtiliyor. Raporda, geçen yıl çocukların ölüm ve yaralanmalarına sebep olan olayların önceki yıla göre yüzde 35 arttığına dikkat çekiliyor. Ayrıca, toplamda, 2023 yılında çocuklara karşı 32,990 ağır ihlal kaydedildiği de bildirildi.

Raporda, 2023 yılında kaydedilen verilere göre:

  • 5 bin 301 çocuğun öldüğü,
  • 6 bin 348 çocuğun yaralandığı,
  • 8 bin 655 çocuğun silahlı grupların hizmetine alındığı,
  • 5 bin 205 çocuğun insani yardıma erişiminin engellendiği,
  • 2 bin 491 çocuğun silahlı gruplarla ilişkilendirilerek tutuklandığı ve
  • 4 bin 356 çocuğun kaçırıldığı belirtiliyor.

İsrail ordusu için bir ilk

  • Raporda, Gazze'deki son olayların ardından İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında çocuklara karşı ağır ihlallerin yüzde 155 arttığı belirtiliyor. Bu çerçevede, 8 bin 009 ağır ihlal vakasının kayda geçtiği aktarılıyor.
  • Bu ihlallerin 4 bin 268'i İsrailli çocuklara yönelikken, 3 bin 741'i Filistinli çocukları hedef aldığı ifade ediliyor.
  • Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki 3 bin 741 Filistinli çocuğa karşı 6 bin 982 ihlal gerçekleştiği raporda yer alıyor.
  • Bu ihlallerin büyük çoğunluğunun İsrail ordusu ve yerleşimciler tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor.
  • Raporda, İsrail ordusu ve güvenlik güçlerinin, ihlallerin 4 bin 955'ine sebep olduğu vurgulanıyor.
  • İsrail'in 906 Filistinli çocuğu gözaltına aldığı aktarıldı.

Rapora göre, İsrail ordusu Gazze, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te çocukların insani yardıma ulaşmasını engelledi. Raporda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yorumları da yer alıyor. Guterres, “İsrail ordusu ve güvenlik güçlerinin Gazze, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gerçekleştirdiği çocuk ölümleri ve yaralanmaları karşısında dehşete düştüm. İsrail ordusunun Gazze'deki askeri operasyonu, bölgede görülmemiş düzeyde bir ölüm ve yıkıma yol açtı” açıklamalarında bulundu.

İhlallerin görüldüğü yerler

Çatışmalarda çocuklara yönelik ihlaller en yoğun şekilde İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde, Myanmar'da, Somali'de, Nijerya'da ve Sudan'da yaşandı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 3 bin 764, Myanmar'da 2 bin 799, Somali'de 2 bin 283, Nijerya'da bin 995 ve Sudan'da bin 721 ağır ihlal vakası kaydedildi.

Cinsel şiddete de maruz kaldılar

Raporda, Rus güvenlik güçlerinin Ukrayna'daki ihlalleri nedeniyle hala kara listede yer aldığı bildirildi. Ukrayna'da 938 ağır ihlal vakasının kaydedildiği belirtilirken, devlet dışı aktörlerin bu ihlallerin yüzde 50'sinden sorumlu olduğuna vurgu yapıldı. Raporda, çocukların ölüm ve yaralanmasında devlet güçlerinin büyük bir rol oynadığına dikkat çekilirken, erkek çocuklarının daha fazla silahlı grupların saflarına alındığı, öldürüldüğü ve yaralandığı, kız çocuklarının ise daha yüksek oranlarda cinsel şiddete maruz kaldığı ifade edildi.

Yorumlar (0)