Naci Görür’den yeni uyarı: ‘4 bölge endişelendiriyor’

Manisa'da gerçekleşen bir panelde, bilim akademisyeni ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'deki deprem riskine dikkat çekti ve bazı bölgelerdeki endişelerini paylaştı. Özellikle 4 bölge üzerine yoğunlaşan Görür, deprem gelmeden önce önlem alınması gerektiğini vurguladı.

GÜNDEM 01.05.2024, 15:48 Buse Önder
Naci Görür’den yeni uyarı: ‘4 bölge endişelendiriyor’

Prof. Dr. Görür, Manisa Genç İş İnsanları Derneği (MAGİAD) tarafından düzenlenen "Manisa Depreme Hazır mı?" paneline katılarak burada önemli açıklamalarda bulundu.

Panelde konuşan Görür, Türkiye'nin ciddi bir deprem riski altında olduğunu belirterek, özellikle Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan ve İzmir gibi bölgelere dikkat çekti. Bu bölgelerde son dönemde yaşananlar nedeniyle endişe duyduklarını ifade eden Görür, "Türkiye'de depremden arınmış bir yer, hemen hemen yok gibi" dedi.

‘Risksiz bir bölge hemen hemen yok gibi’

Türkiye'de büyük ölçüde deprem riski olan bir ülke olduğunu vurgulayan Görür, "Halkın yaklaşımıyla depreme baktığımız zaman acı çekiyoruz. Halk, 'Deprem olacak mı? Ne zaman olacak?' gibi sorular soruyor ama son derece yanlış sorular" diyerek, depremle ilgili endişe ve korkuların yanlış sorularla ifade edildiğine işaret etti.

Depremin uzun yıllardır var olduğunu ve gelecekte de devam edeceğini belirten Görür, çarenin bilimsel yöntemlerle deprem riskini azaltmak olduğunu belirtti. "Türkiye'de depremden arınmış bir yer, hemen hemen yok gibi" diyen Görür, kentlerin deprem direncini artırmak için bilimin egemen olduğu politikalar izlenmesi gerektiğini ifade etti.

‘Manisa’da deprem olursa can ve mal kaybederiz’

Manisa'nın da deprem riski taşıyan bir bölge olduğunu belirten Prof. Dr. Görür, burada da deprem öncesi hazırlıkların yapılması gerektiğini vurguladı. Ancak kentsel dönüşüm adı altında yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu ve yanlış anlaşıldığını dile getiren Görür, "Manisa'daki binaları tümüyle yenileseniz bile Manisa'yı deprem dirençli yapamazsınız" dedi.

Manisa’nın 7 şiddetinde depremlere çok müsait olduğunu vurgulayan Görür, “"Manisa, tarihi dönemlerden tutun çok yakın zamanlara kadar 7 ve üzerine çıkan büyük depremlerin olduğu bir yer. Dolayısıyla Manisa'da deprem olacak. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz ama eğer deprem olursa yine Manisa'da önemli ölçüde can ve mal kaybederiz” ifadelerini kullandı.

‘İlk hedef mikro bölgeleme çalışmaları olmalı’

Panelde, deprem riskine karşı alınacak önlemlerin bilimsel temellere dayandırılması gerektiğini söyleyen Görür, "Kentte depreme hazırlık yapacaksanız önce mikro bölgeleme çalışmaları yapacaksınız. O bölgenin jeolojisini, jeofiziğini, sismolojisini, topoğrafyasını inceleyeceksiniz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Görür, depremlerin ardından yıkılan binaların molozlarının yanlış şekilde gömülmesinin ileride ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti. Güneydoğu'da yaşanan örneklerden hareketle, molozların içerisinde bulunan zararlı maddelerin toprağı kirletebileceğine dikkat çeken Görür, bu tür atıkların bertaraf edilmesi gerektiğini söyledi.

4 bölgeye dikkat çekti

Son olarak, Türkiye'nin deprem riskine karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Görür, "Bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan yörelerimiz biraz endişelendiriyor. İzmir'de de bir endişemiz var. Çünkü İzmir'de 15 tane fay var." diyerek, bazı bölgelerdeki deprem riskine dikkat çekti.

Yorumlar (0)