Naci Görür canlı yayında açıkladı: İşte İstanbul’daki riskli bölgeler

Jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, büyük İstanbul depremine ilişkin katıldığı televizyon programında İstanbul’daki riskli bölgeleri açıkladı.

GÜNDEM 17.03.2024, 14:48 Şeyda Gül
Naci Görür canlı yayında açıkladı: İşte İstanbul’daki riskli bölgeler

Jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, CNN Türk yayınında olası İstanbul depremine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 6 Şubat depremlerinden çok daha fazla can kaybının yaşanabileceğini belirten Prof. Dr. Görür, “2. Boğaz Köprüsü'nü düşünün, harita üzerinde onun yerini belirleyin. Ona paralel doğu-batı bir çizgi çizin ve onun güneyinde kalan alanlar 1999 depreminde hissettiklerinden çok daha fazla katbekat hissedeceklerdir” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da doğru şeyler yapıldı ama yeterli değil

İstanbul'un risk altında olan bölgelerini de açıklayan Prof. Dr. Görür, şimdi bu konuyu mümkün olduğunca uygun yerlerde, uygun şekilde dile getirmeye çalıştıklarını vurguladı. 1999 Gölcük Depremi olduktan sonra Marmara Denizi ve Marmara Bölgesi’nin de tehdit altına girdiğini dile getiren Prof. Dr. Görür, o zamandan beri Marmara'ya ve İstanbul'a, Marmara Bölgesi'ne dikkat edilmesi gerektiğini söylediğini hatırlattı. “Tabii insanlar yani insani duygularla elbette endişe edebilirler. Yani İstanbul'da çok şeyler yapıldı doğru” diyen Prof. Dr. Görür, bunu belediyelerin, hükümetin ve belli ölçüde halkın yaptığını ifade etti. Ama bu yapılanların yeterli olmadığını dile getiren Prof. Dr. Görür, bir an önce İstanbul'u planlı programlı, devletiyle, belediyesiyle, vatandaşıyla, omuz omuza, kol kola gönül birliğiyle depreme hazırlamaları gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Görür, “Aksi halde çok üzüleceğiz demektir” dedi.

Zaman işini bilmiyoruz ama...

“Şimdi kentsel dönüşüm denilince, deprem odaklı kentsel dönüşümden bahsetmek lazım. Bir kenti depreme hazırlamak demek sadece yapı stokuyla olmaz” diyen Prof. Dr. Görür, İstanbul'u depreme hazırlamak için önce yönetimi, halkı, alt yapıyı, yapı stokunu, ekosistem, çevreyi ve ekonomiyi deprem dirençli yapmak gerektiğini kaydetti. Bu zaman işini bilmediklerini belirten Prof. Dr. Görür, bu konuda yapılan yayınlar olduğunu söyledi. “Son revize yayına göre de bilim dünyasının kabul ettiği yöntemleri uygulayarak ciddi bir dergide yayınlayarak diyorlar ki; Marmara Bölgesi'nde her an olmak kaydıyla, 1999'dan itibaren her an olmak kaydıyla önümüzdeki 30 yıl içinde, olma olasılığı yüzde 47” diyen Prof. Dr. Görür, bunun çok yüksek bir şey olduğunu vurguladı. 30 yıl içinde dediklerine göre, şuan 24’üncü yılın içerisinde olunduğunu kaydeden Prof. Dr. Görür, dolayısıyla zararın neresinden dönülürse kar olacağını anlattı. Prof. Dr. Görür, “Bir insanımız bile hayatını kaybetmesi bizim için önemlidir” şeklinde konuştu.

İstanbul’da risk altında olan bölgeler

6 Şubat 2023 depremlerinin 11 ilde görülen can kaybından, mal kaybından çok daha fazlasını İstanbul depreminde kaybedilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Görür, Avrupa Yakası'nda zemin Anadolu Yakası'na oranla daha kötü olduğundan Avrupa Yakası daha fazla hasar göreceğini vurguladı. Asya Yakası’nın göreceli daha az hasar göreceğini belirten Prof. Dr. Görür, “Özellikle her iki yakada da kıyıya yakın yerler, doldu alanları, kötü zemin yerleri, vadiler diğer yerlere oranla daha fazla hasar göreceklerdir” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)