Kriptoda yeni dönem: Tasarı TBMM'ye geliyor

Kripto piyasasının yasal bir zemine oturtulması, borsaların şeffaf bir şekilde denetlenebilmesi ve lisanslanabilmesi için hazırlanan kripto tasarısı, bugün TBMM'ye sunuluyor. Peki kripto tasarısı neleri değiştirecek? İşte detaylar...

GÜNDEM 16.05.2024, 15:27 16.05.2024, 15:37 Hakan Öksüz
Kriptoda yeni dönem: Tasarı TBMM'ye geliyor

Geleneksel finansal sistemin aksine merkeziyetsiz olan ve blok zincir teknolojisi üzerinde oluşturulan kripto, son yılların en popüler yatırım araçlarından biri oldu. Özellikle de merkezi olmayan kripto borsalarının denetlenemez yapısı nedeniyle kara para aklama ve yasal olmayan varlıkların aktarımı gibi işlemlerin önüne geçilemiyor.

Kripto borsalarını denetim altına alarak işlemlerin şeffaf şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak, uzun yıllardır hükümetler ile finans kuruluşlarının üzerinde çalıştığı konulardan biri olarak zaman zaman gündeme geliyor. 

Türkiye gri listeden çıkacak

Türkiye'de de bu konuya ilişkin kapsamlı bir çalışma yürütüldü. Hazırlanan kripto tasarısı bugün TBMM'ye sunulacak. Kripto işlemlerinin yasal zemine oturtulması ile birlikte Türkiye, gri listeden çıkmak için gereken şartların tamamını sağlamış olacak.

Kripto paralar için geniş bir tanımlama yapılacak

Tasarıya göre kripto paralar, ilk defa "gayri maddi varlıklar" şeklinde tanımlanacak. Kriptodaki alım satım ve transfer işlemlerinin şeffaf şekilde yapılması amaçlanıyor. Uluslararası kuruluşlara benzer olarak kripto içn geniş bir tanımlama yapılacak.

Denetim ve lisans yetkisi SPK'da

Kripto tasarısına göre bu varlıklara dair esasların belirlenmesi konusunda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetkili olacak. Kripto platformlarının denetimi ve lisanslanması, SPK tarafından gerçekleştirilecek.

MASAK'ın düzenlemelerine uyulacak

Kripto platformlarında yapılacak her türlü işlem kaydedilecek. Kripto borsalarının, diğer finansal kuruluşlara benzer şekilde bazı asgari faaliyet koşullarını sağlaması gerekecek. Mali Suçları Araştırma Kurulunun (MASAK) yapacağı düzenlemelere uyulması zorunlu olacak.

Kaldıraçlı işlemlere yasak geliyor

Kripto tasarısındaki en dikkat çekici hususlardan biri, kaldıraçlı işlemler ile açığa satışın yasaklanacak olması.

Kripto paraların fiyatlarındaki ani değişiklikler, kaldıraçlı işlem açan yatırımcıların tüm varlıklarını kısa sürede kaybetmesine sebep olabiliyor. Diğer ülkelerdeki uygulamalarda da kaldıraçlı işlemler ile ilgili böyle bir kararın yer aldığı kaydediliyor.

Yatırım danışmanlığı konusunda yetki SPK'da

Yasa taslağına göre portföy yöneticiliği ve yatırım danışmanlığı hakkındaki esaslar, ikincil bir düzenleme ile gerçekleştirilecek. Bu konuda yetkinin SPK'da olacağı kaydedildi. 

Öte yandan riskli bir yatırım grubu olarak değerlendirilen kripto piyasasındaki işlemler için sigorta oluşturulmayacak. Yatırımcı tazminatı, kriptodaki kayıplar için geçerli olmayacak.

Yorumlar (0)