Fransa'ya tepki gösteren ülkeler!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin yayınlanmaya devam edeceğini açıklaması sonrası Müslüman ülkelerinden Fransız mallarına boykot kararı geliyor.

GÜNDEM 26.10.2020, 17:38 27.10.2020, 13:18
Fransa'ya tepki gösteren ülkeler!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, düşünce ve ifade özgürlüğü kisvesi altında provokatif yayın yapan karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun Hz. Muhammed ve İslam'a hakaret içerikli karikatürleri savunması ve her yerde kullanılacağına dair ifadelerde bulunarak İslam düşmanlarını cesaretlendirmesine tepkiler büyüyor.

Fransa Hz. Muhammed hakaret karikatür Macron

Pakistan: Fransa'ya en sert tepki Pakistan'dan geldi. Fransa'nın büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağıran Pakistan yönetimi, hadsiz açıklamalar ve hakaretler sebebiyle Fransa'ya protesto notası verdi. Pakistan Başbakanı İmran Han da Emmanuel Macron'a tepkisini sert ifadelerle dile getirdi.

Türkiye: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Emmanuel Macron'un zihinsel anlamda tedaviye ihtiyacı olduğunu, Avrupa'da din özgürlüğünün olmadığını belirterek, "Siz gerçek anlamda faşistsiniz, siz gerçek anlamda Nazi'nin zincir halkalarısınız." ifadelerini kullandı. Erdoğan millete seslenerek, Fransız mallarının boykot edilmesini istedi.

Libya: Libya Devlet Konseyi Fransa'ya sert tepki göstererek, Fransız firması Total ile yapılan petrol anlaşmasının iptalini istedi. Beni Velid şehrinde Libya halkı Hz. Muhammed’i yücelten ve Emmanuel Macron’u yeren dövizler taşıdılar, Fransa bayrağını yere serip çiğnediler.

Kuveyt: Kuveyt Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaparak, Kuveyt Devleti'nin, Fransa tarafından Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin yayınlanmasını sürdürmesinden ötürü büyük bir rahatsızlık duyduğunu ilan etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı: Fransa'nın tavrını kınayan İİT, Hz. Muhammed'in şahsında, onun temsil ettiği dinî sembollere küfredip hakaret ederek İslam ümmetinin duygularına yapılan sistematik saldırıyı kınadıklarını kaydetti.

Filistin: Filistin'de, İslam dinine, Hazreti Muhammed'e ve Müslümanlara hakaret edilen karikatürlerin yayınlanması gösterilerle protesto edildi. Göstericiler Türk bayrakları taşıdı ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un posterlerini yiğneyip yaktı. Filistin İslami Cihad Hareketi, Türkiye'nin Batı ırkçılığıyla yüzleşme konusunda İslam dünyasını temsil ettiğini ve Türkiye Müslümanlarının canlı vicdanı olduğunu belirtti.

Katar: Katar'da çok sayıda firma Fransız mallarını raflardan indirdi. Türk ürünlerinin sayısını artıran firmalar, zararına indirim uygulayarak vatandaşlarla iş birliğine gitti. Bazı firmalar Türk mallarının üzerine Türkiye bayrakları koyarak Türk ürünlerinin alınmasını teşvik etti. Katar Üniversitesi ise Fransa'ya tepki göstermek için Fransız Kültür Haftası etkinliğini iptal etti.

Fas: Fas Dışişleri Bakanlığı, Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin yayınlanmasındaki ısrarın, faillerinin olgunluktan hâlâ uzak olduklarını gösterdiğini belirterek, Fransa'ya tepki gösterdi. Fas'ta özel işletmeler ise tıpkı Katar gibi Fransız mallarını boykot etti ve mağazalarından bu ürünleri çıkardı. Faslı işletmeciler, Türk mallarının sayısını artırıp fiyatlarını indirdi.

Mısır: El-Ezher Şeyhi Ahmed Tayyib, İslam'ın politik çatışmaya sürüklenmek istendiğini, Hz. Muhammed'e karşı maksatlı bir saldırı başlatıldığını, amacın kaos yaratmak olan planlı bir kampanyaya şahit olunduğunu bildirdi.

Ürdün: Ürdün'deki İhvan (Müslüman Kardeşler Cemaati) tarafından yapılan açıklamada, Müslümanlara karşı yapılan çirkin saldırının, ırkçılıktan ve içlerinde gömülü hazımsızlık ile çekememezlikten kaynaklandığını belirtti.

Cezayir: Cezayir Yüksek İslam Konseyi, dünyanın her yerinde, tüm kıtalarda, tüm ülkelerde 2 milyara yakın insanın inandığı İslam dini ile, hoşgörü ve birlikte yaşamanın sembolü olan ve yaratılmışların en hayırlısı olan Hz. Muhammed'e karşı Fransa'da sürdürülen kampanya ile ilgili "kuduza yakalanmış kampanya" tanımını kullandı ve bu kampanyayı şiddetle kınadıklarını belirtti.

c

Yemen: Yemen Balıkçılık Bakanı Fehd Kifayin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İslam ümmetinin dini duygularına hakaret içeren karikatürleri yayınlamaya devam etmenin "akılsızca bir hareket" olduğunun altını çizdi.

İran: Fransa'ya tepki gösteren İran Dışişleri Bakanı Zarif, İslami değerlere ve kutsallarına hakaretlerin ifade özgürlüğünün istismarı olduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İslam'ın mukaddesatına ve Müslümanlara hakaretlerin "ifade özgürlüğünün istismar edilmesi" olarak nitelendirdi.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Muhammed Cevad Zarif, Fransa'da "ifade özgürlüğü" kisvesinin altında Hz. Muhammed'e yönelik ağır hakaretlere ve Fransa yetkililerinin İslam'ı hedef aldıkları açıklamalarına tepki gösterdi.

İslam'ın mukaddesatına hakaretlerin aşırılığı besleyeceğinin altını çizen İran Dışişleri Bakanı Zarif, Müslümanların, sömürgeci rejimler tarafından güçlendirilen ve kuklaları tarafından yayılan kötülük ve nefret kültünün temel kurbanları olduğunu, Müslümanlar arasında aşırılık yanlıları tarafından gerçekleştirilen menfur suçlar yüzünden 1,9 milyar Müslüman'a ve onların mensup olduğu İslam dinine ve bu dinin kutsallarına hakaret etmenin, ifade özgürlüğünün fırsatçı bir suistimali olduğunu belirtti.

Malezya: Malezyalı kuruluşlar da Macron'a tepki gösterdi.

MAPIM (Malezya İslam Teşekkülü Danışma Kurulu) Başkanı Mohd Azmi Abdul Hamid, dine saldırı ve hakaretlerin hoş görülmeyeceğini, hakaretin ifade özgürlüğü olmadığını belirterek, krizde olanın İslam değil, Fransa olduğunu söyledi.

Filistin için İsrail'i Boykot Girişimi (BDS) Malezya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Nazari İsmail ise dini azınlıklara muamele hususunda Fransa'nın kötü bir örnek sergilediğini belirterek Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'i örnek almaları tavsiyesinde bulundu.

PCOM (Malezya Filistin Kültür Organizasyonu) Başkanı Muslim İmran ise, Macron'un Hazreti Muhammed'in hayatını öğrenseydi asla bu tür saldırılar yapmayacağını bildirdi.

Endonezya: Endonezya'daki dinî kuruluşlar, Emmanuel Macron'u "İslam'ı itibarsızlaştırmaya çalışma" ile suçladı.

Persatuan Islam Başkan Yardımcısı Jeje Zainuddin, "düşünce ve ifade özgürlüğü" kisvesi altında İslam dinine ve Hz. Muhammed'e hakaretin kabul edilemez olduğunu ve İslam'ı itibarsızlaştırma girişimlerini şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Hidayatullah İslam Teşkilatı Dış İlişkiler Başkanı Dzikrullah Pramudya da, Fransa'da siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal alanda krizlerle boğuşan Macron'un İslam düşmanı politikalarının aynı zamanda Fransızlar nazarında güven kaybetmesinin alameti olduğunu ifade etti.

Da'wah Konseyi Araştırma Merkezi'nin Başkanı Teten Romly Qomaruddien ise, ifade özgürlüğü iddiasıyla özellikle İslam dininin hedef seçilmesinin, İslam karşıtı politikalar uygulanmasının, sözde Fransız demokrasisi değerleriyle hiçbir surette bağdaşmadığını belirtti.

Endonezya Filistin Dayanışma Komitesi Başkanı Muhendri Muchtar da, Macron'un İslam'a karşı hakaretlerinin belirsiz zihinsel kaygılarının ürünü olduğunu ifade etti.

Bangladeş: Dakka'da 40 binden fazla gösterici yürüyüş yaptı ve Macron'un Hazreti Muhammed'e hakaret eden karikatürleri savunmaları ve İslam ile Müslüman karşıtı sözleri sebebiyle Fransız ürünlerine karşı boykot çağrısında bulundu.

Yorumlar (1)
Sahin 4 yıl önce
Diger kafir s.arabista b.arab emirlikleri nerede