Bakan Uraloğlu: Devlet politikamız ‘Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’ oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’nın devlet politikası haline geldiğini söyledi. Afetlere karşı alınan tedbirlere artık daha özenli bir şekilde dikkat edildiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, iklim değişikliğinden kaynaklanan afetlere ilişkin ise altyapı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

GÜNDEM 17.08.2023, 16:43 17.08.2023, 17:20
Bakan Uraloğlu: Devlet politikamız ‘Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’ oldu

Uraloğlu, çeşitli programlara katılmak için gittiği Konya'da, Büyükşehir Belediye Başkanlığını. Valiliği ve AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti.

Belediyeye ait Taş Bina'da yapılan İl Koordinasyon Toplantısı'nın ardından konuşma yapan Bakan Uraloğlu, başkaları pamuk ipliğine bağlı olarak, ilkesiz ittifaklar kurup Türkiye’nin hayrına olan yatırım çalışmalarını baltalarken, Türkiye Yüzyılı'nı inşa edecek adımlar attıklarını dile getirdiler.

‘‘Dev projeleri hayata geçirdik’’

Yaşları yeten vatandaşların, siyasi istikrarsızlığın kaybettirdiklerini iyi bildiğini ifade eden Uraloğlu, "Savunma sanayii, terör, millilik ve yerlilik, enerji ile ulaşım altyapısı gibi Türkiye'nin önünde 30-40 yıldır bekleyen sorunları fiilen biz çözdük. Marmaray, İstanbul Havalimanı, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim, 1915 Çanakkale ve Osmangazi Köprüsü, Ankara-Niğde, Kuzey Marmara, İzmir-İstanbul otoyolları gibi dev projeleri ardı ardına hayata geçirdik’’ şeklinde konuştu.

2003 yılından önce 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu bugün itibari ile 29 bin kilometrenin üzerine çıkardıklarını belirten Uraloğlu, 1714 kilometre olan otoyol ağını ise 3 bin 633 kilometreye çıkardıklarını ifade etti.

"Türkiye, Avrupa'da 6'ıncı, dünyada ise 8'inci YHT oldu"

Bunların haricinde 50 kilometre olan tünel uzunluğunu 723 kilometreye, 311 kilometre olan köprü uzunluğunu ise 758 kilometreye çıkardıklarını belirten Uraloğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye’yi Avrupa'da 6'ıncı, dünyada ise 8'inci Yüksek Hızlı Tren (YHT) işletmecisi konumuna kadar yükselttik. 10 bin 959 kilometre uzunluğunda olan demir yolu ağımızı 2 bin 250 kilometresi Yüksek Hızlı Tren ile Hızlı Tren hattı olmak üzere yaklaşık 14 bin kilometreye kadar çıkardık. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nı açtık. Asya'dan Avrupa'ya kadar kesintisiz bir demir yolu bağlantısı sağladık. İç hat uçuş sayımızı ise 26'dan 57'ye, dış hat nokta sayımızı da 342'ye çıkardık. 149 olan liman sayımızı 217'ye, yükseltirken 37 olan tersane sayımızı da 84'e yükselttik."

Uraloğlu, bakanlık olarak Konya'nın iletişim ve ulaşım altyapısı için ise 72 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını dile getirdi.

Konya’nın bölünmüş yol uzunluğunu 167 kilometreden 1272 kilometreye yükselttiklerini belirten Uraloğlu, "Eğiste Hadimi Viyadüğü ile Türkiye’nin en yüksek ayaklı, en uzun dengeli konsol köprüsünü Konya'da yaptık. Bu proje ile Akdeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi'ni kesintisiz olarak birbirine bağladık ve Toroslara adeta mühür vurduk" dedi.

Çalışmalarının bu kadarla sınırlı kalmadığını dile getiren Uraloğlu, şu anda halihazırda devam eden 12 ayrı kara yolu projesinin yaklaşık 16,5 milyar lira bedelinde olduğunu bildirdi.

‘‘KONYARAY Projesi'ni başlatıyoruz’’

Konya'nın demir yolu ağının güçlendirmek için önemli yatırımlar yaptıklarını ifade eden Uraloğlu, Kayacık Lojistik Merkezi ile şehri çok daha önemli bir lojistik üs haline getirdiklerini, şimdi ise KONYARAY Projesi'ni başlattıklarını açıkladı.

"Adımlarımızı geleceği güvenle inşa etmek için attık"

Yaklaşık 20 bin vatandaşımızın yaşamını yitirdiği Marmara Depremi'nin acısının hala yüreklerinde olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Maalesef, 6 Şubat tarihinde de 11 kentimizde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem ile dünyada eşi benzeri olmayan bir felaket yaşadık. Bizler hükümet olarak, depremin ilk anından itibaren bölgedeydik ve her geçen gün biraz daha güçlenerek çalışmalarımıza titizlikle devam ettik. Artık şu bir gerçek ki doğal afetler konusunda hepimiz çok daha bilinçli olmak zorundayız. Bakanlık olarak, tüm ulaşım modları ve haberleşme altyapılarımızı bu yaklaşım ile inşa ediyor ve mevcut yapıları da iyileştiriyoruz.

Çalışmalarımızın her adımını, günü kurtarmak için değil, geleceği güvenle inşa etmek bilinci ile attık ve atmaya da devam edeceğiz. Deprem, kapımızı çalmadan her alanda hazırlıklı bulunmamız gerektiğinin farkındayız. Bu anlamda Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı ve depreme karşı hazırlıklı olmayı devlet politikası haline getirdik."

Yorumlar (0)