10 soruda TOKİ Sosyal Konut projesinde merak edilenler...

Sosyal konut projesinde başvurular yoğun ilgiyle sürüyor. Proje çerçevesinde toplamda 500 bin sosyal konut, 250 bin konut arsası ve 50 bin iş yeri yapılacak. Başvuru yapacak olanların en çok merak ettikleri soruların cevapları...

GÜNDEM 15.09.2022, 16:32 15.09.2022, 16:33 Ömer Aksan
10 soruda TOKİ Sosyal Konut projesinde merak edilenler...

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ayrıntıları açıklanan sosyal konut projesi çerçevesinde 500 bin sosyal konut, 250 bin konut arsası ve 50 bin iş yeri yapılacak.

Sosyal Konut Projesi başvuruları başladı

Projenin ilk etabında yapımına geçilecek olan 250 bin sosyal konut, 2 yıl içinde tamamlanarak sahiplerine teslim edilecek. Başvurular "şehit aileleri, terör, harp ve vazife malulleri", " "emekliler", en az yüzde 40 engelli vatandaşlar", "18-30 yaş arasındaki gençler" ve "diğer alıcı adayları" olacak şekilde 5 kategoride kabul edilecek.

Sosyal konut projesine kimler başvurabilecek?

TOKİ aracılığıyla yapılacak olan konutlara, konut arsalarına, iş yerlerine ve proje ili sınırlarında en az 1 yıl boyunca ikamet eden ya da proje il nüfusuna kayıtlı, eşi, kendisi ve velayeti altındaki çocukları üzerine ülke sınırlarında tapuda kayıtlı konutları bulunmayan, TOKİ aracılığıyla daha önce ev satın almamış 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları başvuru yapabilecek.

Başvuru kapsamında hane halkı gelirinin İstanbul için net 18 bin TL, diğer kentlerde ise 16 bin liranın altında olması gerekecek. Hane halkı geliri başvurucunun kendisi, eşi ve velayetlerinde bulunan 18 yaş altı çocuklarının toplam geliri dikkate alınarak değerlendirilecek.

10 soruda Sosyal Konut Projesi

Genel başvuru şartları dışında başvuru şartlarına uygunluk için merak edilenler…

Soru 1- 5 yıl önce eşim TOKİ'ye başvurdu ve ev alma hakkı elde etti. Sonra borcumuzu ödeyemediğimiz için evi TOKİ'ye devrettik. Söz konusu kampanyaya başvuru hakkım var mı?

Cevap: TOKİ'nin kampanyalarından daha önce ev hakkı kazanıldığı için, satılsa ve devredilse bile bu sosyal konut projesine başvuru yapılamıyor.

Soru 2 - Babam, annem, ağabeyimle 4 kişilik bir aileyiz ve 16 bin liranın üstü gelirimiz var. Ağabeyim ve ben 18 yaşın üzerindeyiz. İkimiz de ayrı ayrı başvurabilir miyiz?

Cevap: Hane halkı başvuru sahibinin kendisini, evliyse eşini ve velayetindeki çocukları kapsamaktadır. 18 yaşına girenler bağımsız birey olmaları sebebiyle diğer şartları taşımaları durumunda kendi adlarına başvuru yapabilirler.

Soru 3 - Eşim ve benim gelirim 16 bin TL’nin altında kalıyor. Ben konut arsasına, eşim sosyal konuta başvuru yapabilir miyiz?

Cevap: Konut arsası, vatandaşların kendi konutlarını istedikleri gibi yapabilmeleri için tasarlanmış bir proje olduğu için konuta başvurudan bir farkı olmamaktadır. Bir haneden yalnızca bir konut başvurusu yapılabilir. Ya konuta veya konut arsasına başvuru yapılabilir.

Soru 4 - Biri engelli olmak üzere 13 yaşında bir oğlum var. Oğlumuzun engel durumu yüzde 40. Çocuğumuzun engel durumunu belgeleyerek kendi adımıza engelli kategorisinden başvurabilir miyiz?

Cevap: Çocuğunun engel durumuna yönelik belge ile ebeveynler kendileri için sosyal konut başvurusu yapabilir.

Soru 5 - Memur maaşlarına senede iki defa olmak üzere zam yapılıyor. Konut taksitlerine de senede iki kez zam mı olacak? Sosyal konutta taksitler 240 ay sabit fiyat mı uygulanacak?

Cevap: Konutlar, hak sahiplerine yüzde 10 peşinat ve 240 ay vade ile satışa sunulacak. Taksit ödemeleri sözleşmenin söz konusu tarihini takip eden ay itibariyle başlatılacak. Hak sahiplerinin evlerine ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitler her senenin ocak ve temmuz aylarında olmak üzere senede iki kez, bir önceki 6 aylık süreçteki memur maaş artış oranı göz önünde bulundurularak "idarece" belirlenen oranda artırılacak. İlk dönemsel artış sözleşme dönemine göre belirlenecek. Geçen sene TOKİ'nin konutlarında memur maaş zammı civarında taksitlere zam yapmadığının hatırlanması gerekmektedir. Burada İdare'nin kararı geçerli olmaktadır.

Soru 6 - 18 yaşında üniversiteli bir çocuğum var ve geliri yok. Onun adına başvuru yapabiliyor muyum?

Cevap: Hane halkı geliri 16 bin TL’nin altında olsa bile çocuğun, 18 yaşında olduğu için kendisinin başvuruda bulunması gerekiyor.

Soru 7 - Memlekette babamdan kalma bir arsam var. Bu, sosyal konuta başvuru yapmama engel mi?

Cevap: Konut almak için başvuru yapanların kendileri, eşleri ve velayetlerindeki çocukları üzerine ülke sınırları kapsamında tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının ve arsa üzerinde mesken kaydının olmaması lazım. Arsa üzerinde mesken kaydı bulunmayanlar sosyal konuta başvurabilir.

Soru 8 - Eşimden ayrıyım, iki çocuğum var ve ev kirası konusunda zorlandığım için babamın yanında yaşıyorum. Hane halkı geliri değerlendirilirken babamın ve benim gelirlerimiz birlikte mi ele alınıyor? Babam ve ben farklı farklı sosyal konuta başvurabilir miyiz?

Cevap: Hane halkı geliri, eşlerin ve velayetindeki çocukların toplam gelirini işaret eder. Bu sebeple bu durumdakiler ayrı ayrı başvuru yapabilir.

Soru 9 - Babam malulen emekliyken yaşamını yitirdi ve maaş hakkı anneme geçti. Daha önce TOKİ'den ev almayan ve şu an evi bulunmayan annem sosyal konuta başvuru yapabilir mi?

Cevap: Emekliler, Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olduklarını işaret eden belgeyle başvuruda bulunabilir. Yaşamını yitiren emeklinin emekli olmayan eşinin de başvuru hakkı var.

Soru 10 - Genç kategorisine "14 Eylül 1992’den sonra doğan vatandaşlarımız başvuru yapabilecektir” sözleri başvuru şartlarında yer alıyor. Ben 14 Eylül 1992 doğumluyum başvuruda bulunabilir miyim?

Cevap: 14 Eylül 1992 tarihi ve ardından doğan gençler sosyal konuta başvuruda bulunabilirler.

Yorumlar (0)
18
açık