Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi! Erdoğan detayları açıklayacak

Bugün saat 14.00'te Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sosyal konut projesinin ayrıntıları halka duyurulacak. Proje çerçevesinde dar gelirli aileler için 250 bin konut satışa sunulacak. 

GÜNDEM 13.09.2022, 09:46
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi! Erdoğan detayları açıklayacak

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinde merakla beklenen büyük gün geldi çattı…

Kira öder gibi ev sahibi olunabilecek

Evi olmayan dar gelirlilerin kira öder gibi ev sahibi olabileceği proje kapsamında 81 ilde 250 bin konut yapılacak, 100 bin konut arsası ise uygun koşullarla satılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan detayları bugün açıklayacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıkladığı proje, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ayrıntılarıyla beraber saat 14.00'te açıklanacak.

Sosyal konut projesinin başvuru koşulları belli olmuştu. O şartları tekrar hatırlamakta fayda var.

İşte dar gelirlilerin ev sahibi olabilmesi için gerçekleştirilen projenin detayları...

1 yıl ikametgah şartı

TOKİ aracılığıyla inşa edilecek olan konutlara, proje ili sınırlarında en az 1 sene ikamet eden ya da proje il nüfusuna kayıtlı, kendisi, eşi ve velayetindeki çocukları üzerine ülke sınırlarında tapuda kayıtlı konutları olmayan, TOKİ aracılığıyla daha önce ev satın almamış 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları başvuru yapabilecek.

Sosyal konutlar için bir evden tek başvuru alınacak.

1991 Eylül ayı sonrası başvurabilecek 

Geçtiğimiz günlerde Bakan Kurum, ilk kez gençlere özel kontenjan ayrıldığını duyurmuştu.

Genç kategorisine 1991 Eylül ayından sonra doğanlar başvuru yapabilecek.

Yeni sosyal konutlarda gençler, şehit yakınları, gaziler, emekliler ile engellilere kontenjan ayrılacak.

Gelirin yüzde 30'unu geçmeyecek

Şehit aileleri, vazife ve harp malulleri ile bunların dul ve yetimleri hariç olmak üzere başvuruda bulunacaklarda, aylık hane gelirinin İstanbul için en çok net 16 bin TL, yurt genelinde ise en çok 14 bin TL olması şartı aranacak.

Evlerin aylık taksitleri asgari ücretlilerin ödeyebileceği miktarda olacak. Ödeme, hane gelirinin toplam yüzde 30'unu aşmayacak, 240 aya kadar vade fırsatı getirilecek.

Yerel ve yatay mimari kullanılacak

TOKİ eliyle gerçekleştirilecek konut projesi, 81 ilde uygulamaya alınacak, en fazla konut, olası depremin en fazla etkileyeceği İstanbul'da yapılacak.

Proje kapsamındaki konutlarda yatay ve yerel mimari tercih edilecek, konutlar beş katı geçmeyecek biçimde yapılacak. Çevre dostu yapı malzemelerinin tercih edileceği evler sıfır atığa, yenilenebilir enerji sistemlerine ve enerji verimliliğine uyumlu inşa edilecek.

Arsası olanlar, arsa kampanyasına başvuramayacak

Proje kapsamında satışa çıkarılacak olan 100 bin arsa, su, doğal gaz ve elektrik altyapıları tamamlanmış, imar planları olan ve inşaat yapmaya hazır biçimde teslim edilecek. Başvuru bedeli 500 TL olarak belirlenen kampanyadan yararlanmaya hak kazananlar bu arsalar üstüne kendi evlerini yapabilecek.

Başvuru koşullarını taşıyanlar arasında kura çekilecek.

Arsa satışı başvurularında şu koşullar aranacak:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

  • Dar gelirli ve yoksul olmak,

  • Kendisinin, eşinin ya da ergin olmayan çocuğunun bir belediye sınırı içerinde ev yapmaya müsait arsaya ya da herhangi bir yerde bir apartman ya da evin ayrı bir dairesinin karşılığı olan arsa payına sahip olmamak,

  • 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümlerine tabi uygulamalardan daha önce faydalanmamış olmak.

İş yerleri için başvuru bedeli 2 bin TL olacak

TOKİ'nin yürüteceği proje çerçevesinde ilk olma niteliği taşıyan, "Küçük ve orta ölçekli sanayiciye ilişkin 28 ilde oluşturulacak sanayi sitelerindeki 10 bin iş yeri" için başvuru bedeli 2 bin TL olarak belirlendi.

Projenin bu ayağına başvuru yapacakların, projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı ya da o il sınırlarında faaliyetleri bulunan 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşı olması şartı aranacak.

Başvuru esnasında istenen belgeler

Başvuru yapacaklardan ustalık, ilgili oda kayıt ya da vergi mükellefi, iş yeri açma belgesi ile e-Ticaret yapıldığına ilişkin belgeler istenecek.

Sanayi sitelerinde bulunan iş yerleri için başvuru yapacakların, kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocuklarının sanayi dükkanı olmaması şartı aranacak.

Yorumlar (0)