Petrol fiyatlarında son durum

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Irak’ta yapılan saldırı sonrasında petrol fiyatları sert yükseliş trendine girdi.

EKONOMİ 03.01.2020, 11:50
Petrol fiyatlarında son durum

ABD Başkanı Donald Trump izni ve emri ile Irak’ta iki İranlı genelralin öldürülmesiyle birlikte küresel piyasalarsa Orta Doğu’da gerginliğin daha da yükseleceği beklentisi petrol fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmesine neden oldu. 

Genel anlamada sakin bir seyir izleyen Asya piyasalarının dalgalı bir başlangıç yapması New York ve Londra piyasaların da vadeli petrol kontratları %4’ün üzerinde yükseldi. Petrol fiyatları, Suudi Arabistan’ın Aramco petrol altyapısına düzenlenen saldırıdan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Saldırı sonucunda hiçbir petrol altyapısı zarar görmemesine rağmen, ABD ile İran arasında gerginliğin daha da artacağı ve bölgede daha fazla istikrarsızlığa neden olacak provakasyon beklentisi petrol fiyatlarını etkiliyor.  İranlı komutanların Irak Uluslararası Havalimanı’nda öldürülmesinde sonra, bu olaya İran’ın nasıl bir tepki vereceği merakla bekleniyor. Nitekim İran Dini Lideri Ali Hamaney, komutanları öldürenlerin şiddetli bir misilleme ile karşı karşıya kalacakları tehdidinde bulundu.

ABD eski Başkanı Obama yönetiminde bulunan ve şimdi ise Columbia Üniversitesi’nde görev yapan Jason Bordoff, "Bu olay o bölge için sismik bir hareket," olduğunu belirtti  "Amerika Birleşik Devletleri ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki bu mücadele kontrolden çıkabilir. İran'ın tepkisi çok sert ve hatta ölümcül olacaktır. Belirtmek isterim ki İran’ın misillemesi enerji altyapısına da yönelebilir" dedi.

AxiTrader Ltd. stratejisti Stephen Innes ise, saldırı Orta Doğu’da daha büyük olayları tetikleyebilecek bir güç gösterisine dönüşeceği değerlendirmesinde bulundu.
Ham petrol fiyatları Singapur piyasalarında öğle saatlerinde bir miktar gerilerken, piyasada Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Mart ayı vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe 68.19 dolara seviyesinde işlem görürken saldırı sonrası %4.4 yükselerek 69.16 dolara kadar çıktı.

Yorumlar (0)