Janet Yellen: Rus varlıklarına el koymak yasal değil!

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya Merkez Bankasının ABD'deki 300 milyar dolarlık varlığına el konularak Ukrayna'nın inşasında kullanılması planı hakkında, "Bu uygulama yasal olmaz." ifadesini kullandı.

EKONOMİ 18.05.2022, 21:19 Hakan Öksüz
Janet Yellen: Rus varlıklarına el koymak yasal değil!

Ekonomi gündemindeki önemli konularda konuşmak için basın toplantısı düzenleyen ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle uygulanacak yaptırımlar hakkındaki yorumlarını aktardı.

Ukrayna'nın yeniden inşa edilmesi için Rus oligarkların ve Rusya Merkez Bankasının varlıklarına el konulması uygulamasının gündeme geldiğini hatırlatan Yellen, bunun yasal olmayacağını söyledi. 

"Buna ABD'de izin vermek mümkün değil" 

Yellen, "Rus oligarkların, ABD'deki malvarlıkları donduruldu. Bu varlıklara el konulması ve Ukrayna'nın inşasında kullanılması gerektiğini söyleyenler var. Ukrayna'daki korkunç yıkımın faturasını Rusya'ya ödetmeyi anlıyorum. Ancak Rusya Merkez Bankasının, ABD'deki 300 milyar dolarlık varlığına el koymak yasal olmaz. Buna ABD'de izin vermek mümkün değil." ifadelerini kullandı.

"Fiyatların yüksek kalması, stagflasyonist etkilere yol açabilir"

Ekonominin küresel çapta belirsiz bir durumda bulunduğunu aktaran Yellen, "Ekonomik büyümenin küresel çapta yavaşlaması, yüksek enflasyonla birleşerek ciddi etkilere neden olabilir. Enerji ve gıda fiyatlarındaki artış, enflasyonun yüksek kalmasına yol açabilir. Bu durum stagflasyonist etkilere sebep olur." dedi.

"Rus petrolüne bağımlılık bizi kırılgan yapıyor"

Rus petrolüne bağımlılığın sona ermesi için çaba gösterdiklerini kaydeden Janet Yellen, "Bu bağımlılık, ABD ve Avrupa ekonomisini kırılgan hale getiriyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, gıda güvenliği sorununu küresel çapta derinleştiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)