Janet Yellen: Yüksek enflasyona katlanacağız!

Gündeme dair gelişmeleri değerlendiren ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, "Görünen o ki bir süre daha enflasyon yüksek kalacak. Buna katlanacağız." ifadelerini kullandı.

EKONOMİ 23.04.2022, 00:37 Hakan Öksüz
Janet Yellen: Yüksek enflasyona katlanacağız!

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş, küresel ekonomik dengelerin daha da bozulmasına neden oldu. Gıda ve akaryakıt fiyatları arttı, enflasyon küresel çapta yükseldi. ABD Başkanı Joe Biden, akaryakıt fiyatları ve enflasyonun yükselmesinin suçlusunun Rusya lideri Putin olduğunu söylemişti.

"Bir süre daha enflasyon yüksek kalacak"

Yüksek enflasyona ilişkin bir yorum da ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'den geldi. Küresel ekonominin mevcut durumu hakkında konuşan Yellen, enflasyonu kontrol altına almak için çalıştıklarını belirtti. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (FED) enflasyonu düşürmeye çalıştığını kaydeden Janet Yellen, "Görünen o ki bir süre daha enflasyon yüksek kalacak. Buna katlanacağız." dedi.

Parasal desteğin FED tarafından kaldırılacağını kaydeden Yellen, "Enflasyon konusunda endişeliyiz. FED'in bu hamlesinin amacı yumuşak bir iniş elde etmek. Trump'ın başkan olduğu dönemde uygulanan ticaret tarifelerinin kaldırılması gündeme gelebilir. Bu durumda enflasyonun yaklaşık 1.3 puan düşeceği tahmin ediliyor." ifadelerini kullandı.

"Ukrayna işgali, şok dalgası yarattı"

ABD ekonomisinin zannedilenden çok daha kuvvetli olduğuna değinen Yellen, Ukrayna savaşının etkilerinden bahsetti. Yellen, "Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmek istenmesi, büyük bir şok dalgası yarattı. Bence enflasyonist baskılar artacak. Görünen o ki bir süre daha enflasyon yüksek kalacak. 

ABD'de mart ayı enflasyonunun yüzde 8,5 olduğu kaydedildi.

Yorumlar (0)