Ukrayna’nın ay yıldızlı gözbebeği: Kentin simgelerine O’nun ismi verildi

Rusya tarafından yaklaşık 3 ay önce başlatılan savaşta Ukrayna ordusunun savunma hattı büyük oranda Türk İHA Bayraktar TB2’ye emanet. İngiliz basınından aktarılan haberlere göre savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna hava sahasında olan Bayraktar TB2, Rus ordusuna karşı 800’den fazla saldırı gerçekleştirdi. Aktarılan bir diğer habere göre ise Rus ordusu, Türk İHA’sının sergilediği performanstan oldukça rahatsız.

GÜNDEM 17.05.2022, 14:45
Ukrayna’nın ay yıldızlı gözbebeği: Kentin simgelerine O’nun ismi verildi

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta yaklaşık 3 aylık sürecin sonuna gelindi. Binlerce sivilin öldüğü savaşta zaman zaman savaş suçu da işlendi. Ukrayna ordusu ve sivil halk direnmeye devam ederken başta ABD olmak üzere pek çok Batılı ülke Ukrayna’ya maddi desteğin yanı sıra askeri araç ve mühimmat desteği vermeye devam ediyor. Ancak savaşta kullanılan tüm yardımcı unsurlardan daha fazla ön plana çıkan araç, Bayraktar TB2 olarak görülüyor.

Direnişin sembolü Yılan Adası’ndaki Bayraktar oldu

İşgalin ilk günlerinde Yılan Adası’nda hakimiyet kurmak isteyen Rus askerleri Odessa’nın güneyinde yer alan kayalık adaya çıkmak istemişler ancak Ukraynalı askerlerin “eve git” şeklindeki bağırışlarıyla karşılaşmışlardı. Rusya, saldırıda başarılı olarak adanın kontrolünü kısmen ele geçirmeyi başardı. Adanın Ukrayna hakimiyetindeki kısmında çatışmayı sürdüren Ukrayna askerleri, Raptor Rus devriye robotunu bu hafta içinde yok ettiklerini duyurdu. Zaman zaman Rus askerlerinin askeri araçlarını yok eden Ukrayna askerleri, Bayraktar TB2 drone’ları ile çektikleri bazı videoları yayınladı. Videoda bir savaş gemisinin drone’lar ile batırıldığı; Bayraktar TB2’nin Rus ordusuna karşı sergilediği üstün performans gözler önüne seriliyor.



Ses kayıtları, Rus askerlerinin yakınmalarını ortaya çıkardı

Bölgeden bazı ses kayıtlarını da paylaşan Ukrayna ordusu, Rus askerlerinin Bayraktar TB2’nin sergilediği “vurucu” performans karşısında serzenişlerini de ortaya çıkardı. İngiliz gazetelerinden aktarılan bir habere göre Bayraktar TB2 savaşın başladığı günden bu yana Ruslara karşı 800’den fazla saldırı düzenledi. Bu saldırılarda Rusların zırhlı araçları ve özellikle tankları imha edildi. İngiliz basını haberi, “Bayraktar TB2, Ukrayna’daki oyunu değiştirdi” ifadeleri ile manşete taşıdı. 

Ukraynalılar Bayraktar TB2 için şarkılar yazıyor

Bayraktar TB2’ler, savunmada önemli rol oynarken Ukrayna halkı da Türk İHA’sına olan sevgisini dile getirmeye devam ediyor. Ülkedeki pek çok simgeye Bayraktar ismi veriliyor. Geçtiğimiz ay İngiliz basınında çıkan haberlerde ise Ukraynalıların Bayraktar TB2 için şarkılar yazdığı; evcil hayvanlarına da Türk İHA’sının ismini verdikleri kaydedilmişti. “O parlak tanklar ateşe verildi” ve “Bayraktar, yeni çılgınlığın ismi” başlıklarıyla manşete taşınan haberlerde Türk İHA’sına olan sevgi ve saygı ön plana çıkartılmıştı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kiev’deki polis eğitim merkezindeki köpek yavrusunun ismine Bayraktar ismini vermiş; Kiev Belediye Başkanı da hayvanat bahçesinde dünyaya gelen lemura Bayraktar adını takmıştı.

Yorumlar (0)