AB'den Finlandiya ve İsveç yorumu: Kısa süre içinde!

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkında konuştu. Borrell, Rusya lideri Putin'in bu konuya ilişkin tavrının kendilerini memnun ettiğini söyledi.

DÜNYA 17.05.2022, 19:58 18.05.2022, 12:14 Hakan Öksüz
AB'den Finlandiya ve İsveç yorumu: Kısa süre içinde!

Rusya'nın tehditleri üzerine NATO üyelik sürecini başlatmaya karar veren Finlandiya ve İsveç, üye ülkelerin desteğini istiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "İki ülkenin de NATO üyeliğine sıcak bakmıyoruz." ifadesini kullanması üzerine harekete geçen Finlandiya ve İsveçli heyetler, pazartesi günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere Türkiye'ye gelecek.

Finlandiya ve İsveç'in muhtemel NATO üyeliği hakkında yorum yapan isimlerden biri de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell oldu. Borrell, AB Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından gazetecilere demeç verdi.

"Putin'in tavrı bizi memnun etti"

AB'nin bu konuda her iki ülkeye de "tam destek" verdiğini bildiren Borrell, "Kısa süre içinde NATO üyeleri arasına katılmalarını arzu ediyoruz. Böylece Avrupa'nın güvenliği güçlenecek. Bu ülkelerin de katılımıyla aynı anda AB ve NATO üyesi olan ülkelerin sayısı artacak. Anladığım kadarıyla Rusya lideri Putin, bu konuda oldukça sakin. Bir endişesi var gibi görünmüyor. Bundan memnunuz." ifadelerini kullandı.

"Askeri mühimmatlarının tükenmesine müsaade edemeyiz" 

Ukrayna ordusunun son haftalarda Donbas bölgesinde önemli başarılar elde ettiğine değinen Borrell, "Ukrayna'ya sağladığımız askeri yardım 2 milyar avroyu aştı. Ukrayna ordusunun kazanımlarının sürmesi için bu desteklere devam etmeliyiz. Askeri mühimmatlarının tükenmesine müsaade edemeyiz." dedi.

Yorumlar (0)