Rusya'dan kaçan kaçana: Ülkede adeta bilindik marka kalmadı

Rusya-Ukrayna savaşında 82'nci gü geride kalırken, Rusya'ya karşı uluslararası yaptırım kararı vererek ülkeden ayrılan firmaların sayısı da her geçen gün artıyor. Teknolojiden otomotive, gıdadan enerjiye birçok sektörden firmanın, Rusya'yı terk ettiğine ilişkin haberler art arda gelmeye devam ederken, bazı firmaların ise operasyonlarını satmaya başladığı belirtiliyor. Ayrıca dünyanın en fazla yaptırım uygulanan ülkesi durumuna gelen Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların sayısı 10 bini geçti.

DÜNYA 17.05.2022, 16:33
Rusya'dan kaçan kaçana: Ülkede adeta bilindik marka kalmadı

Ukrayna'daki savaş sebebiyle dünyanın en fazla yaptırım uygulanan ülkesi durumuna gelen Rusya'da ticari faaliyetlerini sonlandıran ya da askıya alan küresel firmaların sayısı hızla artıyor.

Ukrayna-Rusya savaşı devam ederken, Batılı devletlerin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının kapsamı da her geçen gün genişliyor. 

Yaptırım sayısı 10 bini geçti

Dünyanın en fazla yaptırım uygulanan ülkesi konumuna gelen Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların sayısı 10 bini aştı.

Günden güne genişletilerek artışa geçen yaptırımlar; spor, ticaret, otomobil, teknoloji, medya, ulaşım, enerji ve finans alanlarını kapsıyor.

Batılı devletler, saldırgan tutumu sebebiyle Rusya'ya ağır bedel ödetmek ve ekonomik anlamda ülkeyi izole etmek adına attıkları adımları yoğunlaştırırken, uluslararası firmalardan da Rusya'ya karşı tepkiler geliyor. 

Bölgede süren çatışmalar neticesinde Rusya'daki operasyonlarını yeniden ele alan şirketlerin sayısı artışa geçti.

Telekomünikasyon, medya, ilaç, havacılık, lojistik, tüketim, tekstil, sanayi, perakende, finans, gıda, enerji, teknoloji ve otomotiv sektörlerinden dünyanın önemli pek çok firmasının Rusya'dan ayrıldığına ilişkin haberler gelirken, bazı firmaların ülkedeki operasyonlarını satmaya başladığı da belirtiliyor. 

Otomotiv şirketleri bir bir ayrılıyor

Ülkedeki faaliyetlerini durdurarak Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına tepki veren otomotiv şirketlerine yenileri de katıldı.

Fransız şirketi Renault'nun, son olarak ülkedeki varlıkları devlete devredildi. Başlangıçta Renault yaptırımlar sebebiyle Rusya’daki fabrikasında üretimi durduğunu ve çoğunluk hissesini elinde bulundurduğu Rusya'nın en önemli otomobil üretici firması Avtovaz için opsiyonlarını gözden geçirdiğini açıklamıştı. Öte yandan Alfa Romeo, Citroen, Chrysler, Dodge, DS, Jeep, Fiat, Lancia, Opel, Maserati, Peugeot, Vauxhall ve Ram markalarına bünyesinde yer veren Stellantis de lojistik sıkıntılar ve Moskova'ya yönelik yaptırımlar sebebiyle nisan ayında Rusya'daki tesisinde üretimi durduğunu açıklamıştı. Öte yandan şirket, Rusya ile bütün araç ticaretini de askıya aldı.

Alman otomobil şirketi Volkswagen ile BMW, mart ayında Rusya'ya otomobil ihracatını ve Rusya’daki yerel üretimi durduracaklarını açıklamıştı. Volkswagen'in iştirakleri Skoda ve Porsche, Rusya'daki araç teslimatı ile üretimlerine son vermişti. Mercedes-Benz Grup da bünyesindeki Daimler Truck ile birlikte Rusya'daki bütün ticari faaliyetlerini durdurduğunu bildirmişti. İsveçli otomobil firması Volvo Cars, Alman şirketi Audi, İngiliz üreticileri Land Rover, Aston Martin ve Jaguar, bir sonraki açıklamaya kadar araç sevkiyatını, Rusya pazarı için askıya aldıklarını duyurmuştu. ABD'nin önemli otomobil üretici şirketlerinden biri olan Ford, Rusya'daki operasyonlarını askıya aldığını açıklamıştı. General Motors (GM) da Rusya'ya ihracatına son veren şirketlerden biri oldu. 

Toyota Motor ile birlikte Japon otomobil şirketleri, Rusya’daki üretim operasyonlarını durdurmaya karar verirken, Honda Motor da Rusya'ya motosiklet ve otomobil nakliyatını durdurduğunu açıklamıştı. 

Motosiklet üretici şirketi Harley Davidson, Rusya'daki teslimatlarını ve operasyonlarını askıya aldığını açıklarken Japon lastik üretici şirketi Bridgestone, geçici olarak Rusya'daki fabrikasını kapatırken, Rusya'ya yönelik ihracatı da ayrıca askıya almıştı. 

Teknoloji devleri de yaptırımlara iştirak etti

ABD'li teknoloji devi Apple, Rusya'daki bütün satışlarına son verirken, Apple Pay ve öteki hizmetlerin de kısıtlanacağını duyurdu. Apple, Rus devlet medyası “Sputnik News" ve "RT News" uygulamalarının, Rusya haricindeki mağazalarından indirilmesini engellemişti. Google'ın çatı firması Alphabet bünyesinde bulunan video paylaşım platformu YouTube, Rus yayın organları Sputnik ile Russia Today’in Avrupa'daki YouTube kanallarını bloke etmişti. Öte yandan Google, Rus yayıncıları Sputnik ve RT’ye bağlı mobil uygulamaları bloke etmişti. Microsoft, Windows App Store'dan RT'nin mobil uygulamalarını kaldıracağını ve Rus devlet destekli reklamları yasaklayacağını açıkladı. Öte yandan Microsoft, Rusya'daki bütün hizmet ve ürün satışlarını askıya aldığını duyurdu. 

Bilgisayar üretici şirketi Dell Technologies, Ukrayna ve Rusya ürün satışlarını askıya alırken, yazılım firmaları Oracle ve SAP, Rusya'daki söz konusu operasyonlarını askıya aldığını duyurdu. ABD'li çip üretici firması Intel, Rusya'ya yönelik teslimatlarını askıya aldı. Güney Koreli teknoloji firması Samsung, Rusya'ya yönelik teslimatlarını durdurmaya karar verdi. ABD’li dünyanın en büyük konaklama platformlarından biri olarak bilinen Airbnb, Belarus ve Rusya’daki bütün operasyonlarını askıya aldığını açıklarken Amerikalı e-ticaret devi Amazon, Belarus ve Rusya’daki müşterilerin yeni hesap açmalarına müsaade edilmeyeceğini açıkladı.

Japon teknoloji firması Fujitsu, Rusya'ya yapılacak bütün teslimatları durdurmuştu. Japon eğlence ve elektronik grubu Sony, Ukrayna'da yaşanan savaş sebebiyle Playstation ve oyunlarının Rusya'ya teslimatını durdurmuştu. Enerji devleri teker teker Rusya’dan ayrılıyor. Batılı devletlerin yaptırımlarının, Rusya'nın en önemli gelir kalemini teşkil eden enerji sektörünü direkt olarak hedef almadığı süreçte, uluslararası enerji firmaları, ülkedeki ortaklıklar ve yatırımlardan çekilme kararları almaya başlamıştı.

Enerji devlerinden Rusya'ya darbe!

Fransız enerji devi TotalEnergies, Rusya'da söz konusu yeni projeleri için sermaye sağlamayacağını açıklarken, Rusya'nın en önemli yabancı yatırımcılarından biri olan BP, yüzde 19,75’lik Rus petrol devi Rosneft'teki hissesini elden çıkaracağını duyurmuştu.

Shell de sıvılaştırılmış doğal gaz tesisi olarak bilinen Sakhalin-II’deki yüzde 27,5 hissesini, Gydan ve Salym Petroleum Development enerji girişiminde bulunan yüzde 50'şer hissesini satacağını, Gazprom ve söz konusu kuruluşlardaki ortak girişimlerinden de ayrılacağını açıkladı. İtalyan enerji grubu Eni, Türkiye'ye Rus gazını taşıyan boru hattında bulunan hissesini satmayı hedeflediğini duyurdu.

Alman türbin üretici firması Siemens Energy, Rusya'daki operasyonlarını askıya alırken, Singapurlu emtia ticareti firması Trafigura, söz konusu ülkedeki yatırımlarını dondurduğunu ve Rosneft'in Kuzey Kutbu'nda bulunan Vostok Oil projesindeki hissesini gözden geçirdiğini açıkladı. 

Dünyanın en büyük emtia firmalarından İsviçre merkezli Glencore, Rus firmaları En ve Rosneft'teki hisseleri dahil olmak üzere Rusya’daki bütün ticari faaliyetlerini gözden geçireceğini açıkladı. Avusturya merkezli enerji firması OMV, Rusya'nın Urengoy bölgesinde bulunan Achimov gaz sahası projesinden hisse alımına ilişkin görüşmeleri durdurma kararı aldığını duyurmuştu. 

Gıda sektörü de yaptırımlara dahil oldu

Gıda sektöründe de önemli şirketler, Rusya'daki faaliyetlerini durdurma yönünde karar verirken, bu firmalardan en çok McDonald's'ın öne çıktı.

ABD'li hızlı restoran zinciri McDonald's'ın, ülkedeki restoranlarını kapatmaya karar vermesi, özellikle Rus gençler arasında üzüntüye yol açarken, restorana ait ürünlerin ikinci el web sitelerinde fahiş fiyatlara satıldığı öğrenildi. Mart ayında geçici olarak Rusya'daki 850 restoranını kapatacağını açıklayan McDonald's, 30 yıldan beri faaliyet gösterdiği Rusya pazarından dün çıkacağını açıkladı ve operasyonlarını satma aşamasını başlattığını aktardı. McDonald's'ın haricinde ABD'li kahve zinciri Starbucks, Rusya'daki bütün ticari faaliyetlerini mart ayında askıya aldığını açıkladı. Amerikalı içecek devi Coca-Cola, ülkedeki faaliyetlerini askıya alırken, PepsiCo da Rusya’daki içecek markalarının satışını ve üretimini durdurduğunu aktardı. ABD’li restoran zinciri Burger King, ülkedeki faaliyetlerini durdurmayı planladığını fakat Rus ortaklarının reddetmesi sebebiyle restoranlarını kapatamadığını söyledi. 

İrlandalı gıda firması Kerry Group, ülkedeki bütün faaliyetlerini durdurduğunu bildirdi. Fransız gıda firması Danone, ülkedeki yatırımlarını askıya alırken, firma yerel nüfusun gıda ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmek adına bebek maması ve taze süt ürünlerinin üretimi ile dağıtımının devam edeceğini açıkladı.

Batılı bankalar, faaliyetlerine son veriyor

İngiltere'nin en büyük bankası olarak bilinen HSBC, ülkedeki en büyük ikinci bankası olarak bilinen VTB de dahil olmak üzere Rus bankalarıyla iş birliğini azaltacağını açıkladı. ABD'nin önemli bankalarından Goldman Sachs, ülkeden çıkacağını açıklayan ilk Wall Street bankası oldu. Öte yandan JPMorgan, ülkedeki operasyonlarını sonlandıracağını bildirdi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından Moskova’da faaliyetlerini sürdürmesi sebebiyle eleştirilere uğrayan Almanya'nın en önemli bankalarından Deutsche Bank, kademeli olarak Rusya'daki faaliyetlerini sonlandıracağını bildirdi. İsviçreli reasürans firmalarından Swiss Re, Rusya'daki operasyonlarını askıya alırken, Munich Re ile Hannover Re de Rusya'dan çekilmeye karar verdi. Yatırım firması DWS Rus, menkul kıymetlerine yatırım yapmayacağını duyururken, Bank Nordea, ülkedeki yatırım fonlarını askıya aldığını açıklamıştı. Uluslararası yaptırımlar sebebiyle Mastercard, American Express ve Visa, ödeme ağlarından Rus bankalarını çıkarırken bu karardan etkilenen müşterileri ve bankalar, artık en önemli kredi kartı sağlayıcılarından işlem yapamıyor. Ödeme hizmeti PayPal, Rusya’daki hizmetlerini uluslararası hizmetler de dahil olmak üzere durdurduğunu bildirdi. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch ve Standard Poor's (SP), Rusya'daki operasyonlarını durdurmaya karar verdi. Sigorta firmaları Zurich Insurance ve Allianz, Rusya'daki operasyonlarını askıya aldığını açıklamıştı. 

Nike, Rusya’ya teslimatı durdurdu

İsveçli mobilya şirketi IKEA ülkedeki mağazalarını kapatacağını duyururken Alman REWE, Aldi, Netto ve Penny, Rusya'da üretilmiş olan ürünleri raflarına almayacağını açıklamıştı. Yapı malzemeleri ile uğraşan Alman perakende firması Obi, Rusya'daki faaliyetlerini durdurma kararı verdi.

Fransız lüks perakende firması Hermès de Rusya'daki 3 mağazasını kapatma ve St. Petersburg'da kurulması hedeflenen ve bu yıl açılması planlanan söz konusu mağazaların açılışını da ertelemeye karar vermişti.

Spor markası Adidas, Rusya Futbol Birliği ile ortaklığını askıya aldı ve Rusya'da bulunan mağazaları ile çevrim içi ticareti durdurma yönünde karar verdi. Nike da Rusya'ya teslimatların gerçekleştirilemeyeceğini açıkladı. Rusya’daki 100 mağazası açık olan Puma, Rusya'ya teslimatları durdurduğunu bildirirken dünyanın en büyük 2’nci moda perakendecisi olarak bilinen HM, geçici olarak Rusya'daki bütün satışlarını askıya aldığını açıkladı.

Yorumlar (0)