Zelenskiy, Ukraynalılara seslendi: "Savunmaya destek verin"

Başkan Zelenskiy, Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakere heyetlerinin görevleri ve Rusların askeri üsse saldırısı hakkında konuştu. Heyetlerin görevlerinin iki ülkenin başkanının katılacağı bir toplantıyı organize etmek olduğunu dile getiren Zelenskiy, yakın zamanda gerçekleştirilebilecek "üst düzey" toplantıyı işaret etti.

DÜNYA 14.03.2022, 16:33 14.03.2022, 16:33
Zelenskiy, Ukraynalılara seslendi: "Savunmaya destek verin"

Ukrayna Devlet başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakereler ile Rusya'nın dün düzenlediği saldırılar konusunda konuştu. Telegram hesabından görüntülü mesaj yayınlayan Zelenskiy, Rus savaşının 18’inci gününü değerlendirirken şunları ifade etti: “Bugün ülkemizin bağımsızlık mücadelesinin 18’inci gününü geride bırakıyoruz. Rus askerleri tarafından dün yapılan saldırıda 35 kişi öldü, 134 kişi ise yaralandı. Ancak Rusya’yı tehdit edecek herhangi bir altyapı ise henüz ülkemizde bulunmuyor. Buna karşın saldırılar artarak devam ediyor.”

“Saldırı düzenlenen üs, NATO ülkesine oldukça yakın”

Rusya’nın dün askeri üsse gerçekleştirdiği saldırıya da değinen Zelenskiy’nin ifadeleri oldukça sert oldu: “Rusya dün, NATO ülkesinin sınırına 20 kilometre mesafede bulunan bir askeri üsse saldırı düzenledi. Rusya’nın böyle bir davranışa imza atabileceği konusunda geçtiğimiz günlerde NATO liderlerini uyarmıştım. Hatta bir sene önce de aynı şekilde uyarı mesajı yayınlamıştım ancak hiçbir lider beni umursamadı. NATO ülkeleri kısa süre içinde Rus tehdidiyle karşı karşıya kalacak. Şimdi tekrar söylüyorum ki Ukrayna hava sahasının kapatılmaması demek Rusların er ya da geç NATO’yu da vurması demektir.”



“NATO ülkelerinin de vurulması yalnızca tek bir ana bakar”

“NATO ülkelerinin topraklarına da saldırı düzenlenmesi yalnızca tek bir ana bakar. Dün, Rusların saldırılarında bir ABD’li gazeteci öldürüldü. Bir başka ABD’li gazeteci ise yaralandı. İki kişi de Kiev yakınlarındaydı. Savaştan kaçan mülteciler manastıra sığındı ancak Rus ordusu orayı da bombaladı. Bu, Rusların ideolojisidir. Onların her sözü yalandır. Ancak yine de iki ülke arasında müzakerelerin devam etmesini istiyoruz. Müzakere heyetlerine verilen talimatlara göre iki devletin başkanının yüz yüze görüşebileceği bir ortam ayarlanmalıdır. Heyetler bunun için çaba göstermelidir.”

“Görüşmeler, gerçek sonuçlara odaklanmalıdır”

“Heyetimizdeki kişilerin belirli görevleri var. Herkes bir amaç uğruna heyette bulunuyor. Ancak hepsinin ortak görevi de devlet başkanlarının bir araya gelmesini sağlamak. Söz konusu görüşmelerde gerçek sonuçlara odaklanmalıyız. Bu kapsamda öncelikle ön sonuçlarını ele alacağımız bir görüşmeyi bugün gerçekleştireceğiz.”

Ukraynalılara çağrı: "Savunmayı destekleyin"

Ukrayna lideri Zelenskiy, Ukraynalılara çağrıda bulunarak, 'Her kentte her sokağı tekrar inşa edeceğiz, devleti koruyun ve savunmayı destekleyin' şeklinde konuştu.

Ukraynalıları dayanışmaya davet eden Zelenskiy, "Rusya şehirlerimizi vurmaya ve altyapımızı yok etmeye devam ediyor. Fakat her kentte her sokağı tekrar inşa edeceğiz. İşgalciler şu an topraklarımızda olduğuna göre, onları mağlup etmeliyiz. Köylerimizi, kentlerimizi topraklarımızın her tarafını korumalıyız: Ukraynalıların ruhunu ve kalbini korumalıyız. Birbirinize destek olun. Devleti koruyun ve savunmayı destekleyin! Beraber kazanacağız. Zafer Ukrayna'nın!" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)