Rusya-Ukrayna krizi, Rusya-NATO krizine dönüştü 

Rusya, Ukrayna sınırındaki askerlerini yavaş yavaş çektiğini söylerken NATO Genel Sekreteri böyle bir şeyin olmadığını dile getirdi. Bunun üzerine askerlerin sınırdan çekildiğine dair görüntüler paylaşan Rusya, NATO’nun iddialarını yalanladı. Ancak NATO hem sözlü hem de yazılı olarak Rusya’yı yalanlamakta ısrar ediyor.  

DÜNYA 16.02.2022, 16:19 16.02.2022, 17:11
Rusya-Ukrayna krizi, Rusya-NATO krizine dönüştü 

Rusya-Ukrayna gerilimi hızla tırmanırken iki ülkeden ve NATO’dan sık sık açıklamalar yapılıyor. İki ülke arasında soğuk savaşa şimdiden NATO da dahil olmuş durumda. Rus haber ajanslarının, Rus askerlerinin güney ve doğu bölgelerden çekilmeye başladığını belirten görüntüleri yayınlamasının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rus makamlarını yalanlayan açıklamalarda bulundu. 



“Sınırda hareketlenme var ama çekilme yok” 

Soltenberg, sınırda hareketlenme olduğunu şu cümlelerle duyurdu: “Sınırda hareketlenme var ancak kimsenin bir yere gittiği yok. Rusların çekilip çekilmeyeceği de henüz belli değil. Gördüğümüz kadarıyla sınır bölgesine daha fazla asker yığıyorlar. Birçok askerin de yolda olduğunu görüyoruz. Moskova, sınırdaki askerlerini çektiğini tüm dünyaya kanıtlamalıdır.” 



“Sürekli ileri gittiklerini görüyoruz” 

NATO’nun Brüksel’deki ittifak merkezinde düzenlenen savunma bakanları toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Stoltanberg, şunları aktardı: “Moskova gerçekten çekildiğinde bunu memnuniyetle karşılayacağız. Ancak şu anda yalnızca ileri gidiyorlar. Artık muharebe tanklarının daha hareketli olduğunu görüyoruz. Ukrayna her an işgal edilebilir çünkü sınırda şu anda 100 binden fazla asker bulunuyor. Biz NATO olarak kendimizi en kötü senaryoya hazırladık.” 



Rus makamları, Stoltenberg’i hızla yalanladı 

Stoltenberg'in açıklamasının basında yankılanmasının hemen ardından Kremlin, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu: “Rus güçlerinin sınırdan çekildiğine dair NATO’da hiçbir kanıt olmadığı yanlıştır. Askerlerimizin çekilme görüntüleri basın üzerinden tüm dünya ile paylaşılmıştır. Ayrıca Ukrayna kurumlarına düzenlenen siber saldırıyla Rusya’nın herhangi bir ilgisi yoktur. ABD Başkanı Joe Biden’ın müzakere konusunda istekli olması bizim için önemlidir.” 



“Tehditlerin sürekli tekrarlanmasından bıktık” 

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise konuşulanlar karşısında “Karşı tehditlerin sürekli olarak tekrarlanmasından bıktık. Biden’ın, Ukrayna’daki insanların birbirilerine daha fazla zarar vermemelerini söylemesi, bize ne yapacağımızı söylemesinden daha iyi olur. Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgelerin tanınmasının da Minsk Barış Anlaşmaları kapsamında uygun olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullanmakla yetindi.

Yorumlar (0)