Putin: Avrupa'da savaş istemiyoruz

Vladimir Putin, Olaf Scholz ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, savaş istemediklerini ve bu sebeple Batılı ülkelere güvenlik garantileri mutabakatı önerdiklerini dile getirdi. Scholz ise sürdürülebilir bir kalıcı güvenliğin Rusya'ya karşı olarak değil, Rusya ile birlikte tesis edilebileceğini kaydetti.

DÜNYA 15.02.2022, 20:15
Putin: Avrupa'da savaş istemiyoruz

Rusya Devlet Başkanı Putin, başkent Moskova’da Almanya Başbakanı Scholz ile buluştu. Kremlin Sarayı’nda görüşen iki liderin, Ukrayna’daki son durum ve Rusya’nın Batı'ya verdiği güvenlik garantileri başta olmak kaydıyla önemli hususları masaya yatırdığı aktarıldı.

Görüşmenin akabinde gerçekleştirilen ortak basın toplantısında konuşan Rus lider, “Almanya Başbakanı ile bir dizi hususu ele aldık. Almanya'nın kilit ortağımız olduğunu kendisine belirttim. Almanya'nın bizimle daha fazla iş birliği yapma yönünde kararlı olduğunu gördüm." diye konuştu. 

Batılı ülkelere gaz nakledecek olan 'Kuzey Akım-2' boru hattına ilişkin kendilerini hedef alan eleştirilere yanıt veren Putin, “Tamamen ticari bir proje. Altında siyaset aramanın anlamı yok." dedi. 

Almanya’ya, Ukrayna toprakları üzerinden yapılan doğal gaz sevkiyatına ilişkin sözleşmenin iki sene sonra sonlanacağını anımsatan Putin, “2024'ten sonra da talep olması halinde gaz tedariki sağlamaya hazırız." şeklinde konuştu. 

"Ulusal güvenliğimize tehdit olarak görüyoruz"

Batılı ülkelerin Rusya'yı kontrol altında tutulmaya çabaladığına işaret eden Putin, “Rusya, NATO ve ABD'nin, Avrupa'nın birçok ortak alanında yer alan bölünmez ve eşit güvenlik ile ilgili temel prensipleri keyfi bir şekilde ve kendi yararına olacak şekilde yorumlamasına müsaade etmez. Moskova, ülkemize karşı güç kullanılarak kontrol altında tutulma çabalarını direkt olarak ulusal güvenliğine bir tehdit şeklinde tanımlıyor.” sözlerini sarf etti.

"Donbass halkının yanındayız"

Rus parlamentosunun alt kanadı olan Duma’da, Ukrayna'daki ayrılıkçıların Rusya tarafından tanınması için kabul gören taslağa ilişkin konuşan Putin, “Halkımızın büyük kısmı Donbass halkını destekliyor. Oradaki problemlerin çözülmesi için her şeyi yapmalıyız. Orada meydana gelen olaylar bir soykırımdır. Rusça konuşan nüfusa yönelik olarak ayrımcılık yasalarını daha da pekiştirmek istiyorlar." ifadelerini kullandı.

"Konu yalnızca bize bağlı değil"

Rus güçlerinin Ukrayna hududundan ayrılarak ana üslerine doğru ilerlemeye başlaması ile ilgili gelen bir soruya yanıt veren Putin, “Bundan sonra plana göre hareket edeceğiz. Peki bu plan neye dayanacak? Yereldeki son duruma. Durumun ne şekilde değişeceğine kim yanıt verebilir? Şu an için hiç kimse. Bu yalnızca bize bağlı olan bir konu değil." dedi. 

"Savaş istemiyoruz"

Savaş istemediğini kaydeden Putin, “Biz savaş istemiyoruz. Bu sebeple de güvenlik ile ilgili bazı teklifler sunduk. Fakat dün Sergey Lavrov'un bana yaptığı sunuma göre bu cevaplarda tartışmaya karşı olmadığımız ve evvelki senelerde Avrupa'nın güvenliği ile ilgili hususlarda ortaklarımızın önerdiği bir dizi konu yer alıyor. Yani askeri şeffaflık ve füzeler gibi şeyler. Bu önerileri yeniden görüşmeye hazırız.” diye konuştu.

"Rusya'ya karşı olmamalıyız"

Scholz ise şöyle konuştu:

"Rusların huduttan çekilmeye başlamasından dolayı memnunuz. Diplomasi kanalları henüz tıkanmadı. Kalıcı bir Avrupa güvenliği için Rusya'ya karşı olmamalıyız. İki ülke arasındaki durum ivedilikle yumuşatılmalı." 

Yorumlar (0)