Biden'dan Rusya'ya gözdağı

Joe Biden, Rusya'ya, Ukrayna'yı vurması halinde ABD'nin buna sert bir şekilde karşılık vereceği uyarısı yaparak, Ukrayna krizinin çözüme kavuşturulması için de diplomasiye şans verilmesi gerektiğini belirtti.

DÜNYA 16.02.2022, 01:01 16.02.2022, 12:21
Biden'dan Rusya'ya gözdağı

ABD Başkanı Beyaz Saray'da Ukrayna krizine dair son gelişmeleri yorumladığı bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin başından bu yana ABD'nin çok açık olduğunu kaydeden Biden, "ABD her şeye hazırlıklı. Avrupa'da istikrar ve barışı geliştirmek için partner ve müttefiklerimizle birlikte Rusya ile diplomasiye de hazırız. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıda bulunmasına da hazırlıklıyız ki bu halihazırda çok yüksek bir ihtimal." sözlerini sarf etti.

ABD'nin her daim diplomasiden taraf olduğunu ifade eden Biden, "Diplomasinin başarıyla sonuçlanması için ona her türlü şans verilmelidir." şeklinde konuştu.

Biden, Rusya'nın Ukrayna hududunu terk etmeye başladığını bildirdiğini hatırlatarak, "Bu çok iyi bir haber olur fakat Rus askeri birimlerinin geri döndüklerini an itibarıyla teyit etmedik. ABD'li analistler Rusların halihazırda tehdit edici bir durumda olduğunu kaydediyor." dedi.

"Sınırda 150.000'den fazla Rus askeri var"

Rusya'nın Belarus ve Ukrayna hududundaki asker sayısının 150.000'i aşkın olduğuna işaret eden Biden, "Ukrayna'daki ABD'liler derhal ülkeyi terk etmelidir. Kiev'deki büyükelçiliğimizi ülkenin batısına taşıdık. Rusya'nın planları hususunda ABD halkı ve bütün dünyaya karşı şeffaf bir şekilde hareket ediyoruz ki herkes neyin ne olduğunu görebilsin." şeklinde konuştu.

Biden, "Milletlerin toprak bütünlüklerini koruma ve egemen olma hakkı vardır fakat yine de diplomasi için yeteri kadar alan var. Rusya'nın huzurunu bozma niyetimiz yok. Ruslar bizim düşmanımız değil. Rus halkının da savaş istemediğini düşünüyorum. Ukrayna ile çok derin kültürel ve tarihi bağları var." dedi.

"Büyük enerji üreticileri ile görüşüyoruz"

Ukrayna'ya saldırması durumunda Rusya'ya daha evvel eşi benzeri görülmemiş bir yaptırım uygulayacaklarını söyleyen Biden, "Rusya eğer Ukrayna'ya saldırırsa Kuzey Akım 2 boru hattından gaz akmayacak." uyarısını yaptı. 

Biden, Ukrayna'ya asker sevkiyatı yapmayacaklarını fakat NATO müttefiklerine destek verileceğini bir defa daha ifade ederek, "Rusya'ya karşı adım attığımızda enerji fiyatlarını etkileyeceğini biliyorum. Bu hususta da büyük enerji üreticileri ile görüşüyoruz." şeklinde konuştu. 

Kongre ile de görüştüklerini kaydeden Biden, "Rusya ile çatışma istemiyoruz fakat Ukrayna'da ABD'liler hedef alınırsa karşılık veririz. Şirketlerimizi ve altyapımızı hedef alan siber saldırılar olursa da karşılık veririz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)