Paşinyan'ın yerine geçecek isim seçildi!

Azerbaycan karşısında yenilgiyi kabul ettikten sonra halk tarafından "hain" olarak anılmaya başlanan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın yerine geçecek olan isim seçildi. Muhalefet partileri, başbakanlık için Vazgen Manukyan'ı aday olarak gösterdi. 

DÜNYA 05.12.2020, 09:35
Paşinyan'ın yerine geçecek isim seçildi!

Azerbaycan'ın 27 Eylül 2020 tarihinde Ermeni işgalindeki öz topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyon, Ermenistan ordusunu zor durumda bırakmıştı. Bayraktar TB2 SİHA'lar ile Ermenistan ordusunu ciddi kayıplara uğratan Azerbaycan, işgal altında bulunan 286 köy, 4 kasaba ve 5 şehir merkezini azat etmişti. Ermenistan ordusu, gıda ve mühimmat bakımından büyük bir sıkıntıya girmiş, beli iyice kırılmıştı. Bunun üzerine Ermenistan, Azerbaycan ile ateşkes anlaşması imzalamak zorunda kalmıştı. Rusya'nın arabuluculuğunda imzalanan anlaşma ile Ermenistan, işgal altında tuttuğu Ağdam, Kelbecer ve Laçın'dan geri çekilmeyi kabul etmişti. Ayrıca, bölgede Türk-Rus Ortak Gözetleme Merkezi'nin oluşturulmasına ve söz konusu merkezin ateşkesi denetlemesine karar verilmişti.

Ateşkes anlaşmasını "acı verici" olarak değerlendiren Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, halk tarafından büyük tepki çekmiş, ülkesinde "hain" olarak anılmaya başlamıştı. Başkent Erivan'daki Özgürlük Meydanı'nda Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın istifa etmesi için protesto gösterileri düzenlenmişti. 

Söz konusu istifa çağrılarını karşılıksız bırakan Paşinyan'a, ülkede bulunan 17 muhalefet partisinden soğuk duş etkisi yaratacak bir hamle geldi. Vazgen Manukyan, muhalefet partileri tarafından başbakanlığa aday olarak gösterildi. 

Manukyan'ın başbakanlığa aday olarak gösterilmesine ilişkin karar, muhalefet liderleri tarafından düzenlenen bir toplantıda alındı. 

Ermeni milletvekilleri, Paşinyan'ın istifa etmesi gerektiğini hususunda mecliste görüş birliği sağlandığını ifade ediyor. Parlamentonun Manukyan'ı başbakan adayı olarak seçmesi durumunda erken seçim çağrısında bulunacağı tahmin ediliyor. 

Manukyan, 1990-93 yıllarında Ermenistan'ın başbakanı ve savunma bakanıydı. Söz konusu isim, 1996 senesinde ise Ermenistan cumhurbaşkanlığı için adaylığını koymuştu.

Yorumlar (0)