Azerbaycan ordusu, 27 yıl sonra Kelbecer'de!

Ermenistan ordusu karşısında önemli bir zafer elde eden Azerbaycan ordusu, 27 yıl sonra Kelbecer'e girdi. 

DÜNYA 25.11.2020, 08:10 25.11.2020, 14:47
Azerbaycan ordusu, 27 yıl sonra Kelbecer'de!

Azerbaycan, yaklaşık 30 yıldır Ermenistan tarafından işgal edilen öz topraklarını kurtarmak üzere 27 Eylül 2020 tarihinde operasyon başlatmıştı. Türkiye'nin desteğini alan Azerbaycan, işgal altındaki topraklarını sırasıyla kurtarmaya başlamıştı. Ermenistan ordusu, Bayraktar TB2 SİHA'lar ile askerî teçhizat ve personel bakımından ciddi kayıplara uğramıştı. Sahada hezimete uğrayan Ermenistan, sivillere yönelik saldırılar ile savaş suçu işlemişti. Azerbaycan, Dağlık Karabağ Savaşı sırasında 300 civarında yerleşim bölgesini kurtarmıştı. Gıda ve mühimmat bakımından yetersiz kalan Ermenistan ordusu, mevzileri terk etmeye veya teslim olmaya başlamıştı. Daha fazla dayanamayan Ermenistan, Rusya'nın arabuluculuğunda Azerbaycan ile 10 Kasım 2020 tarihinde ateşkes imzalamak zorunda kalmıştı. Ermenistan, Laçın, Kelbecer ve Ağdam topraklarından geri çekilmeyi kabul etmişti. Ayrıca, iki ülke arasında sağlanan ateşkesi kontrol etmek için bölgede Türk-Rus Ortak Gözetleme Merkezi'nin oluşturulmasına karar verilmişti. Söz konusu anlaşmanın acı verici olduğunu söyleyen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinde hain olarak ilan edilmişti. Halk, Paşinyan'ın istifası için protesto gösterileri düzenlemeye başlamıştı. 

Azerbaycan karşısında ağır bir yenilgiye uğrayan Ermenistan'a Kelbecer'den çekilmesi için verilen süre sona erdi. Kahraman Azerbaycan ordusu ise 27 yıl sonra Kelbecer'e girdi. Söz konusu gelişmeye ilişkin açıklama Azerbaycan Savunma Bakanlığından geldi. 

Azerbaycan ordusunun Kelbecer yönünde hareketini sağlamak için yürütülen faaliyetlerin sona erdiği ifade edildi. Askerî güzergâhta yer alan ve geçilmesi olukça güç olan dağ yollarının mayınlardan arındırıldığı ve söz konusu yolların artık Azerbaycan ordusu için hazır hale getirildiği bildirildi. 

Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan anlaşmada, Ermenistan'ın Kelbecer'den 15 Kasım 2020 tarihinde geri çekileceği ifade edilmişti. Fakat Kelbecer'in coğrafyasının çok geniş olması ve sınırlı bir yol kapasitesine sahip olması sebebiyle söz konusu süre, 25 Kasım 2020 tarihine kadar ertelenmişti. 

Kelbecer, Ermenistan tarafından 2 Nisan 1993 tarihinde işgal edilmişti. Dağlık Karabağ'ın çevresindeki en büyük şehirlerden biri olarak bilinen Kelbecer'de 511 Azerbaycan Türkü, hain Ermeniler tarafından şehit edilmişti. 

Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan anlaşmaya göre, Ermenistan'ın 1 Aralık 2020 tarihine kadar Laçın'ı da teslim etmesi gerekiyor. Ermenistan'ın Laçın'dan da geri çekilmesi birlikte Dağlık Karabağ'ın çevresinde bulunan yedi bölge Azerbaycan'a teslim edilmiş olacak.

Yorumlar (0)