Tehlike çanları çalıyor: Ekmek kıtlığı kapıda!

Dağlık Karabağ'dan geri çekilmeye karar veren Ermenistan, üretilen tahılın yüzde 75'ini de kaybetmiş durumda. Söz konusu ülkede ekmek kıtlığının yaşanabileceği söyleniyor. 

DÜNYA 01.12.2020, 09:53 01.12.2020, 17:16
Tehlike çanları çalıyor: Ekmek kıtlığı kapıda!

27 Eylül 2020 tarihinde Azerbaycan, Ermenistan işgali altındaki öz topraklarını kurtarmak için operasyon başlatmıştı. İki ülke arasında 44 gün boyunca süren çatışmaların ardından Ermenistan, Dağlık Karabağ'dan geri çekilmeye yönelik karar vermişti. Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu topraklara verdiği zarar nedeniyle 50 milyar dolar değerinde tazminat ödemesi gerektiğine ilişkin tartışmalar alevlenirken, yeni bir tehlikenin kapıda olduğuna dikkat çekildi. 

"Gıda güvenliğine ilişkin problemler yolda"

Eski Tarımdan Sorumlu Bakan Artur Khachatryan, Dağlık Karabağ'dan geri çekilmeleri nedeniyle Ermenistan'ın kısa bir zaman içerisinde gıda güvenliğine ilişkin problemler yaşayabileceğini söyledi. Khachatryan, ekmek arzı ve fiyatlarında ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalınabileceğini vurguladı. 

"Tahılın yüzde 75'i kaybedildi"

Ülkesinde senede yaklaşık 200 bin ton tahıl üretimi yapıldığına dikkat çeken Khachatryan, bunun 150 bin tonunun Dağlık Karabağ'dan sağlandığına dikkat çekti. Khachatryan, Ermenistan'ın sadece Dağlık Karabağ'ı değil, üretilen tahılın yüzde 75'ini de kaybettiğini söyledi. 

"Senede 250 bin ton tahıl ithal ediliyor"

Diğer yandan, Ermenistan'ın senede neredeyse 250 bin ton tahıl ithal ettiğini de belirten Khachatryan, söz konusu boşluğun yurt dışından alımlar ile doldurulmasının şart olduğunu ifade etti. 

"Ekmek kıtlığı ile karşı karşıya kalınabilir"

Khachatryan, dolar kurunun yükselişte olduğunu hatırlatarak, Azerbaycan ile yapılan savaşın ardından Ermenistan'ın ekmek arzı ve fiyatına ilişkin problem yaşayabileceğini, kısa bir zaman içerisinde de ekmek kıtlığı ve ciddi bir yoksulluk ile karşı karşıya kalabileceğini aktardı. 

"Henüz stratejimiz yok"

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle bazı ülkelerin tahıl ihracatını sınırlandırdığına dikkat çeken Khachatryan, ekmeğin fiyatının artması durumunda her şeyin fiyatının artacağını söyledi. Khachatryan, Ermenistan'ın gıda güvenliği konusunda henüz bir stratejiye sahip olmadığını ifade etti.

Yorumlar (0)