NASA, küresel ısınmanın Türkiye sonuçlarını açıkladı 

NASA, küresel ısınmanın denize etkilerini gösteren yeni bir rapor yayınladı. Dünyadaki tüm denizler için 6 senaryo belirleyen Uzay Dairesi, bu senaryoları da iyiden kötüye doğru sıraladı. NASA, denizlerin 2150’ye kadar ne kadar yükseleceğini gösteren verilerde Antalya’ya da yer verdi. Rapora göre Akdeniz seviyesi 9 sene içinde 13 santimetre yükselecek. 

DÜNYA 11.08.2021, 16:32 12.08.2021, 14:14
NASA, küresel ısınmanın Türkiye sonuçlarını açıkladı 

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), küresel ısınmanın dünyadaki deniz seviyelerini nasıl etkileyeceğine dair bir rapor ve etkileşimli araç yayınladı. Geliştirile etkileşimli araç ile önümüzdeki senelerde dünyanın herhangi bir yerindeki deniz seviyesinin yükselme miktarını görsellerle betimleyen NASA, iyiden kötüye doğru toplam 6 senaryo üretti. Bu senaryoların tümüne göre deniz seviyesi, 2020-2150 seneleri arasında yükselecek. 

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) kapsamında sunulan altıncı değerlendirme raporunun ilk bölümünün yayınlanmasının ardından duyurulan etkileşimli araçla 1995-2014 seneleri arasındaki deniz seviyeleri baz alındı. Ayrıca bu araçlar oluşturulurken fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan salınım, insan etkileri, toprak ve okyanus durumları da aktarıldı. 



Türkiye, Antalya üzerinden değerlendirildi 

Dünyadaki tüm denizlerin gelecek senelerde ulaşabilecekleri seviyeleri yayınlayan NASA’nın etkileşimli aracında Türkiye’yi, turizm şehri Antalya temsil etti.  

Antalya için paylaşılan en iyi ve en kötü senaryoya göre 9 sene içinde deniz seviyesinin 13-14 santimetre yükselmesi gündemde. Öte yandan NASA, bu yükseltinin 2050 senesinde 22-30 santimetreyi bulacağını öngörüyor. 

Küresel iklim tahminleri kapsamında 2100 senesinde Antalya’da deniz seviyesinin en iyi senaryo ile 44, en kötü senaryo ile 90 santimetre yükseleceğini belirten NASA, bunun 2150 senesinde en iyi ihtimalle 65 santimetre, en kötü ihtimalle de 2 metre 8 santimetreyi bulacağını belirtiyor. 

Yayımlanan etkileşimli araç ile birlikte okyanusların, salınan sera gazlarından gelen aşırı ısının yüzde 90’ından fazlasını emdiği, deniz seviyelerinin de 1970 senesinden bu yana giderek daha hızlı yükseldiği açıklandı. 

Yorumlar (0)