NASA’dan 2030 yılına ilişkin kritik uyarı

NASA ve Hawaii Üniversitesi’nin çalışmasında 2030’lu senelere gelindiğinde Ay ve Dünya’nın birbirine çok yaklaşacağı ve küresel ısınmayla sel baskınlarının daha da artacağına vurgu yapıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.07.2021, 09:56 19.07.2021, 08:48
NASA’dan 2030 yılına ilişkin kritik uyarı

Hawaii Üniversitesi ve NASA tarafından yapılan ortak bir çalışma gelecek senelerde yaşanması muhtemel felaketleri gözler önüne sördü.

Gerçekleştirilen modellemelere göre 2030’lu senelere gelindiğinde Ay, Dünya’ya çok daha fazla yaklaşacak.

Küresel ısınmadan dolayı buzul erimesi hızlanmış vaziyette. Bundan dolayı deniz seviyelerinin de yükseldiği görülüyor.

NASA tarafından Dünya’ya Ay’ın yaklaşmasıyla beraber sel felaketlerinin olacağına ilişkin uyarılar yapıldı.

2030’lu senelerde Ay en yakın konumda olacak

Ay, yörüngesindeki oynaklık sebebiyle belli zamanlarda Dünya’ya yaklaşıyor. Bilim insanlarınca 2030’lu senelerde Ay’ın Dünya’ya en yakın konuma geleceği ifade ediliyor. Küresel ısınmayla beraber su seviyesi sel tehlikesinin artmasına sebep oluyor. Gelecekte NASA, daha fazla ve daha sert sellerin yaşanacağına ilişkin uyarı yaptı.

Taşkınlar üç kata kadar artabilir

Ay’ın yörüngedeki değişimi 18.6 sene sürüyor. Şimdiye dek büyük bir tehlike oluşturmuyordu bu.

Mevcut 18.6 senelik sürenin ilk yarısında gel-git dalgaları normalden çok daha etkisiz oluyor fakat ikinci yarıya gelindiğinde işler daha da değişiyor. Suyun kıyılara gelmesi ve gitmesi olayı normalden çok daha sert görülüyor.

2019 senesinde yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde 600’ün üzerinde taşkın belirlendi. Bilim insanları tarafından bu sayının en az üç dört katına kadar çıkmasının beklendiği kaydedildi.

Yorumlar (0)