Uzmanlar uyardı: Her 1 derecelik sıcaklık artışı...

Küresel ısınma sebebi ile atmosferde meydana gelen her 1 derecelik artışla, atmosferdeki su buharı oranı yüzde 7 artarken, bu da özellikle Kuzey Atlantik bölgesi ülkelerinde sel ihtimallerini arttırıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.07.2021, 19:27 21.07.2021, 16:40
Uzmanlar uyardı: Her 1 derecelik sıcaklık artışı...

WHO (Dünya Sağlık Örgütü), WMO (Dünya Meteoroloji Örgütü) ile iklim üzerine araştırmalar yürüten organizasyonlardan edinilen verilerinden derlenen bilgilere göre, küresel ısınma, buzulların erimesine, böylelikle suların yükselmesine ve sellere sebep olurken yağış kaynaklı sellere de direkt olarak etki ediyor.

WMO verilerine doğrultusunda, dünyada sıcaklık 1900 yılı öncesi döneme nazaran 1,2 derece yükseldi. Bu veriler ışığında 2016 yılı, dünya tarihinin en sıcak yılı, 2020 yılı ise en sıcak ikinci yılı oldu.

Her 1 derecede atmosferde tutunan su buharı yüzde 7 artıyor

Sıcaklığın yükselmesi ile buzulların erimesi ve suları buharlaşma oranları da artış gösterdi. İngiltere merkezli ActionAid insani yardım vakfının paylaştığı veriler doğrultusunda, her 1 derece sıcaklık artışı, atmosferde tutulabilen su buharı oranını yüzde 7 civarında artırıyor.

Bu durum, bulut oluşumunu da olumsuz yönde etkilerken ekvatordan kutuplara gidildikçe yağış miktarını ve devamlılığını da artırıyor. Özellikle de sıcak hava akımının hareket yönündeki Kuzey Atlantik bölgesi bu durumdan daha fazla etkileniyor.

Kuzey Atlantik bölgesinde bir anda bastıran şiddetli yağışlar sellere sebep olurken uzun süre devam eden yağışlar nehir ve barajların taşarak su baskınları oluşturmasına sebep oluyor.

Deniz suları 25 yılda 8 milimetre yükseldi

Küresel ısınma sebebi ile buzullardaki erime ise son 25 yıl içerisinde 3 trilyon tona ulaşırken bu durum deniz suyunu 8 milimetre yükseltmiş oldu.

NASA (Amerikan Uzay ve Havacılık Ajansı), en kötü senaryoda söz konusu seviyenin 2100 yılında 0,6 metre ile 1,1 metre arasında olacağını, 2300 yılında ise 5 metreye ulaşacağını öngörüyor.

Kuzey Atlantik bölgesinde felaket

Kuzey Atlantik bölgesi, Kuzey Avrupa'da okyanus kıyısına 300 kilometre uzaklıkta yer alan tüm bölgeleri içine alıyor. Bu bölgeler arasında geçtiğimiz hafta selin vurduğu Hollanda, Belçika ve Almanya'daki bölgeler de yer alıyor.

Alman Meteoroloji Dairesi Sözcüsü Uwe Kirsche tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, ülkedeki sel için uyarı sistemi çalışıyordu fakat bu denli yüksek miktarda yağış tahmin edilmiyordu. Kirsche bu miktar için "Yüz senelik bir sel tanımlaması yapmak yetersiz kalacaktır." dedi. 

Uzmanlara göre, bu miktarda yüksek bir yağış, Kuzey Atlantik bölgesine küresel ısınma ve iklim değişikliğinin verdiği bir mesaj olarak kabul ediliyor.

ABD merkezli Woodwell İklim Araştırmaları Merkezi'nde görev yapan araştırmacı Jennifer Francis'e göre, dünyada görülecek fırtınalar eskisine nazaran daha fazla su taşıyacak, yani daha yüksek miktarda yağışlar oluşacak.

Francis'e göre bahse konu durum, sellerin yanında nehirlerin taşmasına da sebep olacak.



Sera gazları sebep oluyor

İklim krizinin ve küresel ısınmanın sebep olduğu sel felaketlerine karşı alınacak tedbirlerin başında küresel ısınmayı yavaşlatacak ve durduracak tedbirler geliyor.

Sera gazlarının atmosfere yayılımını azaltarak dünyanın ısınması, böylelikle atmosferin su buharı tutmasını ve buzulların erimesinin önüne geçildiği biliniyor.

Yorumlar (0)