Küresel ısınma, imparator penguenleri yok edebilir 

ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre küresel ısınma sebebiyle eriyen buzlar, en büyük penguen türü olan imparator penguenlerin soyunu tehlikeye atıyor. Araştırmacılar, iklim değişikliği ve karbon emisyonlarında değişiklik olmaması halinde imparator penguenlerin 2100 senesine kadar yüzde 98 oranında yok olacağını belirtiyor. 

DÜNYA 05.08.2021, 16:26 07.08.2021, 11:09
Küresel ısınma, imparator penguenleri yok edebilir 

ABD’de yeni yapılan bir araştırmaya göre mevcut karbon emisyonlarının ve iklim değişikliği oranının değişmemesi, en çok imparator penguen cinsini etkiliyor. Bir bilim dergisinde yayınlanan araştırma sonucuna göre buzulların erimesine sebep olan bu durumlarda değişiklik olmaması, imparator penguen grubunun yüzde 98’lik kısmının 2100 senesine kadar yok olacağı anlamına geliyor.  



İmparator penguenlerin yaşam döngüsü deniz buzlarına bağlı 

Woods Hole Enstitüsü’nden penguen ekolojisti Stephanie Jenouvrier’in belirttiğine göre imparator penguenlerin yaşam döngüsü, üremesi, tüy dökmesi ve beslenmesi, deniz buzunun varlığını korumasına bağlı. Çünkü dünyanın en büyük penguen grubu olan imparator penguenler, kış aylarında ve yalnızca Antarktika’da üreyebiliyor. 



Penguenlerin yüzde 70’i 2050’de yok olabilir 

İmparator penguen kolonilerin yüzde 70’lik kısmının, buzulların erimesiyle birlikte, 2050 senesine kadar yok olacağı öngörülüyor. Bu çalışmaya örnek olarak ise 2016 senesine ait Antarktika Halley Körfezi’ndeki imparator penguen kolonisi örnek verildi. 2016 senesinde Antarktika’nın imparator penguen kolonisi, aşırı derecede düşen deniz buzu seviyeleri sebebiyle başarısız üremeler yaptı ve bu sebeple sayıları hayli azaldı.  



Üremek için eksi 40 dereceye ihtiyaçları var 

İmparator penguenler, üremek için eksi 40 dereceye ihtiyaç duyuyorlar. Bu sebeple bu tür, yeterli deniz buzu olmadan neslini devam ettiremiyor. Şu anda dünya genelinde 280 bin üreme çift olduğu biliniyor. Bazı araştırmalara göre ise 625-650 bin arasında imparator pengueni bulunuyor. 

Yorumlar (0)