İklim uzmanlarına göre küresel ısınma, Akdeniz Havzası yangınlarını artıracak

BM bünyesinde gerçekleştirilen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde sunulan iklim krizi raporuna göre bu, iklim değişikliği karşısında hükümetler için son ikaz.  

DÜNYA 10.08.2021, 16:38
İklim uzmanlarına göre küresel ısınma, Akdeniz Havzası yangınlarını artıracak

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde gerçekleştirilen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde (IPCC), Cenevre’de açıklanan altıncı rapora göre iklim değişikliği oldukça yoğun, hızlı ve yaygın. 

66 ülkeden 234 bilim insanının 5 sene boyunca çalışarak hazırladığı altında iklim değişikliği raporunu değerlendiren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Serengil, son senelerde dünya genelinde görülen aşırı atmosferik olayların artışının ve şimdiye kadar gerçekleşen 1,1 derecelik ısınmasının iklim değişikliği ile ilgili olduğunu belirtti. 

Serengil: “IPCC, bu konuda artık daha net konuşuyor. 1850 senesinden günümüze değin gerçekleşen bu ısınma, yeni önlemler alınmaması halinde 20 sene içinde 1,5 derecenin üzerine çıkacak. Hatta bu sıcaklık artışı 2 dereceyi bile bulabilir. Sıcaklık artışı, buzulların erimesine ve sisteme daha fazla su girmesine; buharlaşmanın artmasına ve bu sebeple de atmosferde daha fazla su buharının bulunmasına sebep oluyor. Artan su buharı nedeniyle bazı bölgeler çok fazla yağış alırken bazı bölgeler ise hızlı şekilde kuraklaşıyor.” 



Raporda 5 farklı senaryo bulunuyor 

Serengil: “Raporda 5 farklı senaryo bulunuyor. Bunların tümü de küresel ortalama sıcaklığın 2050 senesine kadar 1,5 derecenin üzerine çıkacağı yönünde. Emisyonlar ciddi şekilde azaltılırsa, 2050 senesinde 0 emisyon hedefi gerçekleştirilirse ki bu en iyi senaryo, bu durumda sıcaklık artışı 1,5 ile 2 derece arasında tutulabilecek. Bu durum da Paris İklim Anlaşması kapsamındaki mevcut azaltım hedeflerinin yeterli olmadığını ve 191 taraf ülkeden yalnız 110 tanesinin azaltım hedefini güncelleyip güçlendirmesi gerektiğini vurguluyor.” 

“Gelişmiş 20 ülkenin emisyonları azaltması gerekiyor” 

Serengil: “Eğer toplam sera gazı emisyonlarının yüzde 80’lik kısmını gerçekleştirmek için gelişmiş 20 ülke emisyonlarını azaltmazsa, 2 derecenin altı hayal olarak kalacak. Basın toplantısında 3 temel konu vurgulandı. Şahit olduğumuz aşırı hava olaylarının nedeninin emisyona sebep olan insan faaliyetleri olduğu aktarıldı. İklim değişikliği, dünyadaki her bölgeyi etkiliyor. Bunu durdurmanın tek yolu da emisyonların azaltılması. Raporun, Kasım 2021’de yapılacak olan 26. Taraflar Toplantısı’nda müzakerecilere yol göstermesini bekliyoruz.” 



Covid-19 salgını emisyonları bir süreliğine azalttı 

Serengil: “Covid-19 salgınının emisyonlara kalıcı etkisi olmadı. Bu salgın döneminde emisyonlar ve hava kirliliği bir miktar azaldı. Emisyonları tutan ve sıcaklık artışını frenleyen karasal ekosistemler ve okyanuslar senede yüzde 56 oranında azaltım etkisi gösteriyor. Fakat ormansızlaşma bu şekilde devam ederse seneler içinde bu oran da düşecek.” 

Akdeniz Havzası’nda yangınlara uygun hava koşulları artacak 

İklim Değişikliği Politikaları Uzmanı Gamze Çelikyılmaz: “Küresel atmosferde 2 derecelik sıcaklık artışı halinde Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nda hidrolojik, ekolojik ve tarımsal kuraklık artarken bu bölge yangınlara daha uygun koşullar taşıyacak. Rapor, 2 derecelik artış halinde Akdeniz’de ekstrem sıcaklıkların, deniz seviyesinde yükselmenin, rüzgar hızında azalmanın olacağını öngörüyor. Fakat biz bu değişiklikleri hali hazırda son 20 senedir gözlemliyoruz. Sıcaklıklar ve bunların şiddetleri git gide artıyor. Bu etkileri 2050 senesinde yaşayacakmış gibi düşünmemek gerekiyor çünkü hali hazırda hepsini görüyoruz.” 



Öngörülen tüm iklim değişikliklerinden Türkiye de etkileniyor 

Çelikyılmaz: “Öngörülen tüm iklim değişikliklerinden Türkiye de büyük oranda etkileniyor. Kuraklık da seller de fırtına ve hortumlar da aşırı sıcak ve aşırı soğuklar da iklim değişikliğinin göstergesi. Tüm yurtta bunları hissediyoruz. Bu etkilerden tarım, gıda, şehir, ulaştırma, enerji, turizm gibi pek çok sektör etkileniyor. Türkiye, uluslararası iklim değişikliği çalışmalarına katkıda bulunabilmek için Paris Sözleşmesi’ne acilen taraf olmalı. AB’nin yürürlüğe koyduğu Yeşil Mutabakat’a uygun olarak da her sektörde düşük karbonlu kalkınma hedefleri konulmalı.” 

Yorumlar (0)