Lavrov'dan Yunanistan'a uyarı: Sakın!

Yunanistan'ın Ukrayna'ya S-300 hava savunma sistemi göndermesi ihtimali hakkında açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "S-300 hava savunma sistemleri, bizim iznimiz olmadan herhangi bir ülkeye devredilemez. Bununla ilgili Yunanistan'ı uyardık." dedi. ABD'nin, Patriot sistemlerini Ukrayna'ya gönderme kararı hakkında da konuşan Lavrov, "ABD'li yetkililerin de Ukrayna'ya gelip gelmeyeceğini sorduk. Kapsamlı bir yanıt verdiler." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 29.12.2022, 10:24 Hakan Öksüz
Lavrov'dan Yunanistan'a uyarı: Sakın!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gündemin sıcak başlıkları hakkında bir Rus televizyonuna açıklamalarda bulundu. Lavrov'un değerlendirmelerinde en dikkat çekici detay, "Yunanistan'ın Ukrayna'ya S-300 hava savunma sistemi gönderme ihtimali" hakkındaki yorumu oldu.

"Yunanistan'ı uyardık, anlaşmaya uyacaklar"

S-300 sistemlerini Yunanistan'a verirken planladıklarının bu olmadığına değinen Lavrov, "İlk etapta Güney Kıbrıs'a yerleştirilmesini planladık. Daha sonra ise Yunanistan'a gönderdik. Büyükelçimiz aracılığıyla Yunan makamlarını uyardık, anlaşmanın şartlarını hatırlattık. Yunanistan, bizim iznimiz olmadan bu sistemleri herhangi bir ülkeye devredemez. Yunan yetkililer, bu anlaşmayı ciddiye aldıklarını ve uyacaklarını bize iletti." dedi.

Ukrayna'ya yardım etme bahanesiyle birçok yasa dışı girişimde bulundulduğunu anımsatan Lavrov, "Bu nedenle sürekli tetikteyiz. Bu tür hukuksuz adımların atılmasına izin vermeyiz. 'Ukrayna, Avrupa'dır' sloganını kullanan birçok Avrupa ülkesi, yasa dışı hamlelerini bu şekilde gizlemeye çalışıyor." vurgusunu yaptı.

"ABD'li uzmanların Ukrayna'ya gelip gelmeyeceğini sorduk"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un değindiği konulardan biri de ABD'nin, Patriot sistemlerini Ukrayna'ya gönderme kararı oldu. Söz konusu kararla ilgili ABD'li yetkililere soru yönelttiklerini kaydeden Lavrov, "ABD'li uzmanların da Ukrayna'ya gelip gelmeyeceğini sorduk. ABD'li yetkililer, bunun planlanmadığını bize bildirdi. Bizimle savaşa girmek istemediklerini belirttiler. Ukrayna ordusunun, Patriot sistemlerinin çalışma şeklini kavramasının birkaç ay alacağını söylediler." ifadelerini kullandı. 

"ABD, müzakerelere izin vermiyor"

Şubat ayında başlayan savaşta 10 ayın geride kaldığını belirten Lavrov, "Biz müzakerelere hazırız. Bunu her zaman söyledik. ABD'nin, müzakere masasına oturulması için Ukrayna'ya izin vermediğini gördük. Diplomatik anlaşma tekliflerini geri çevirmiyoruz. Bunun için öncelikle Zaporijya, Herson, Donetsk'ın Luhansk'ın Rusya'ya ait olduğunu kabul etmeliler." dedi.

Yorumlar (0)