Katar'dan Hafter'e sert kınama!

Katar, Hafter milislerinin saldırılarına sert ve iğneleyici ifadelerle tepki gösterdi.

DÜNYA 11.05.2020, 13:58
Katar'dan Hafter'e sert kınama!

Katar, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter'e bağlı milislerin başkent Trablus'ta gerçekleştirdiği saldırıları sert ifadelerle kınadı.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Halife Hafter'e bağlı milislerin Trablus'taki Mitiga Havalimanı ve diplomatik misyonlara gerçekleştirdiği saldırılara sert tepki gösterildi.

Katar'ın saldırıları şiddetle kınadığı vurgulanan açıklamada, Halife Hafter milislerinin siviller ile sivil tesisleri kasıtlı olarak hedef aldığı ve diplomatik misyonları bombaladığı kaydedildi.

Açıklamada, "Bu tür sorumsuzca işlenen fiiller, Hafter milislerinin sivillerin hayatını önemsemediğini ve ramazan ayı olmasına da aldırış etmediğini gösteriyor." denilirken, başkent Trablus'a ve sivil hedeflere yapılan saldırıların durması, siyasi sürece dönülmesi çağrısı yapıldı.

Katar Dışişleri Bakanlığı ayrıca uluslararası toplum ve Libya konusunda aktif olan uluslararası taraflara, sorumluluklarını yerine getirme ve Halife Hafter'in sivillere yönelik saldırılarını durdurma davetinde bulundu.

Hafter'in Trablus'a ve sivillere yönelik saldırıları

Başta BAE olmak üzere karadan ve havadan büyük yardım almasına rağmen Libya ordusu karşısında son dönemde üst üste kayıplar veren Halife Hafter, Trablus'taki sivil yerleşim bölgelerine ayrım gözetmeksizin saldırılar gerçekleştiriyor.

Darbeci general Halife Hafter'e bağlı milislerin mayısın ilk haftasında Trablus'taki sivil yerleşim bölgelerine gerçekleştirdiği saldırılarda 15 sivil hayatını kaybetmiş, 30'dan fazla sivil ise yaralanmıştı.

Hafter milislerinin, 7 Mayıs'ta başkent Trablus'un çeşitli bölgelerine fırlattığı roketler Trablus Limanı, Mitiga Havalimanı ile Türk ve İtalyan büyükelçilikleri yakınındaki sahil yoluna düşmüş, saldırı sonrası Türk ve İtalyan makamlardan peş peşe sert uyarılar yapılmıştı.

Mitiga Havalimanı ve başkent Trablus'un çeşitli bölgelerine 9 Mayıs Cumartesi günü tertiplenen roketli saldırılarda 6 sivil yaşamını yitirmişti. Hafter milisleri Mitiga Havalimanına 80'in üzerinde roketli saldırı düzenlemişti. Saldırılara ilişkin video ve fotoğraflar çok sayıda sosyal hesaptan paylaşılmıştı.

Yorumlar (0)