Enkaz kentte, bin 500 TL’ye çalışacak işçi bulunmuyor

Depremin yerle bir ettiği Hatay’ın yeniden inşa sürecinin başlamasıyla birlikte inşaat sektöründe iş yoğunluğu yaşanıyor. Yeni bir kentin kurulduğu Hatay’da kalıp ustalarının yevmiyeleri bin 500 TL’yi bulmuş durumda ve kentte işçi sıkıntısı yaşanıyor.

EKONOMİ 21.04.2024, 10:26 Melina Ay
Enkaz kentte, bin 500 TL’ye çalışacak işçi bulunmuyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma uğrattığı Hatay’ın yeniden inşa süreci devam ediyor. Kentin merkezine kurulan yeni yerleşim alanlarında çalışmalar hala sürüyor. İş yoğunluğunun doruk noktasına ulaştığı Hatay'da, kalıp ustalarının yevmiyeleri ortalama bin 500 TL'yi buldu. İnşaat ustaları ise, bu yevmiye karşılığında çalışacak çırak ve yeterli eleman bulamadı. Ustalar, bu duruma bir çare bulmak için iş sorunu yaşayan vatandaşlara, “Hatay’a gelip çalışabilirsiniz” çağrısında bulundu.

“Sıkıntı yaşıyoruz”

Kalıp ustası Ahmet Turunç, yoğun iş temposunun önümüzdeki 2 yıl boyunca devam edeceğini belirterek, "İşçi bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Hatay'ımızı en iyi şekilde inşa etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak işimiz oldukça ağır olduğu için insanlar bu işe pek yanaşmıyorlar. Yoğunluğun en az 2 yıl daha süreceğini tahmin ediyoruz, ancak gerçekten çok yorulduk. Bir kalıp ustasının yevmiyesi ortalama bin 500 TL, keşke böyle bir afet olmasaydı da böyle bir yoğunlukla karşılaşmasaydık" dedi.

“Alttan yetişen eleman yok”

Yevmiyelerin ortalama bin 500 TL'yi bulduğunu söyleyen Kalıp ustası Mecit Özçelik, diğer illerde iş bulmakta zorlanan vatandaşlara ‘Hatay’a gelin’ çağrısında bulundu. Özçelik, “Hatay’da depremin ardından iş yoğunluğu çoğaldı. Bu yoğunluğa yetişemiyoruz. Burada çalışan bir kalıp ustası bin 500 TL yevmiye alıyor. Alttan yetişen eleman yok, bölgede iş sahası da var. Gelmek isteyenler diğer illerden gelip çalışabilirler” diye konuştu.

Yorumlar (0)