Japonya'da kuş gribi salgını büyüyor

Ekim ayında Japonya'da patlak veren kuş gribi salgını büyüyor. Her geçen gün ülkenin farklı bir bölgesinden hayvan itlaf haberleri geliyor. Bu sezon itlaf edilen tavuk sayısının 10 milyona yaklaştığı belirtiliyor.

DÜNYA 10.01.2023, 09:19 10.01.2023, 17:34 Hakan Öksüz
Japonya'da kuş gribi salgını büyüyor

Japonya'da geçen senenin ekim ayında sezonun ilk kuş gribi vakasına rastlandı. Koronavirüs salgınından kurtulduktan sonra hızla yaygınlaşan kuş gribi, Japonya genelinde endişe yarattı. Ülke geneline yayılan kuş gribi nedeniyle önlemler alınmaya başlandı. 

"Bir sezonda en çok hayvan itlafı" olarak kayıtlara geçti

Edinilen bilgilere göre Tarım Orman ve Balıkçılık Bakanlığı (MAFF), kuş gribinden dolayı itlaf edilen tavuk sayısını açıkladı. Hastalığın yayılmaması için bu sezon 10 milyon civarında tavuğun itlaf edildiği belirtildi. Böylece kuş gribinden dolayı bir sezonda itlaf edilen hayvan sayısı rekorunun kırıldığı kaydedildi. 

Başkent Tokyo'ya bağlı İbaraki eyaletinde yer alan bir çiftlikte itlaf edilecek yumurta tavuğu sayısının 930 bin olduğu bilgisi verildi. Son kuş gribi vakasının saptandığı yerin, Miyazaki eyaletine bağlı Kawaminami bölgesindeki bir tavuk çiftliği olduğuna işaret edildi. 

Salgının kaynağının göçmen kuşlar olduğu düşünülüyor

Yeni hafta itibarıyla ülkedeki 47 eyaletin 23'ünden salgına dair haberler geldi. 23 eyalette kuş gribi vakasına rastlanması, durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Salgının yayılmasında başlıca etkenin, göçmen kuşlar olduğu düşünülüyor. Tarım Orman ve Balıkçılık Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre kuş gribinden dolayı ülkede Kasım 2020 ile Mart 2021 arasında itlaf edilen tavuk sayısı 9,87 milyonu bulmuştu.

Yorumlar (0)