İsrail sıraya Bahreyn'i koydu!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze için ülkesine konulan Arap ambargosunu BAE ile anlaşarak kırdıklarını belirtmesinin ardından sırada Sudan, Bahreyn ve Umman'ın olduğu belirtiliyordu.

DÜNYA 03.09.2020, 12:22
İsrail sıraya Bahreyn'i koydu!

Sudan-İsrail arasında arabuluculuk için Hartum'a giden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo burada Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk'tan beklemediği bir cevap almıştı. Sudanlılardan gelen tepkilere kulak veren Abdullah Hamduk, Mike Pomepo'ya, "Geçiş hükümeti olarak İsrail ile ilişkileri normalleştirme yetkisine sahip değiliz" demişti.

Mike Pompeo Sudan'dan Bayreyn'e geçmişti

Sudan'dan beklemediği bir cevap alan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Arap ülkeleriyle İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla çıktığı Orta Doğu turunda Sudan'dan Bahreyn'e geçmişti.

Bahreynli yetkililerin İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi için "bağımsız Filistin devletinin kurulması" şartını ortaya koyduğu, Mike Pompeo'nun önerisini üstü kapalı geri çevirdiği belirtilmişti.

İsrail, "Bahreyn"e geçti!

Sudan ile normalleşmenin zaman alacağını düşünen İsrail, sıraya koyduğu Bahreyn'in tutumunda gevşeklik görerek hamleye hazırlanıyor. Zira ABD Başkanı Donald Trump'ın BAE-İsrail normalleşme anlaşmasını müjdelemesinden çok kısa süre sonra Mısır, Umman ve Bahreyn her iki ülkeyi de tebrik etmişti. BAE ve İsrail'den ilk açıklamalar gelmeden Mısır, Umman ve Bahreyn'in normalleşme anlaşmasını tebrik etmesi üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, bu üç ülkeye minnettar olduğunu belirterek, "Cesaretinizden ötürü biz de size teşekkür ediyoruz." demişti.

İsrail televizyonu: Bahreyn ile normalleşecek

İsrail televizyonu ise yaptığı haberle "Bahreyn-İsrail ilişkileri normalleştirecek" dedi.

İsrail'in Kamu Yayın Kuruluşu KAN, BAE'nin ardından Körfez ülkesi Bahreyn'in de İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması yapacağını ve İsrail'i tanıyacağını ileri sürdü.

İsmi verilmeyen İsrailli bir yetkiliye dayandırılarak hazırlanan haberde ayrıca, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin de normalleşme anlaşmasını Eylül ayı ortasında Washington'da imzalayacağını iddia etti.

"Hangi ülkeler BAE-İsrail anlaşmasını destekliyor? Hangi ülkeler İsrail-BAE normalleşme anlaşmasına tepki gösterdi? Hangi ülkeler BAE-İsrail anlaşmasına sessiz kaldı?" sorularının cevabını "Sudan'da Mike Pompeo'ya şok!" haberimizin ayrıntılarında bulabilirsiniz.

Yorumlar (0)