Netanyahu üç İslam ülkesine minnettar!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) ile varılan normalleşme anlaşmasına büyük destek veren Mısır, Umman ve Bahreyn’e minnettarlığını iletti.

DÜNYA 14.08.2020, 17:31 14.08.2020, 17:31
Netanyahu üç İslam ülkesine minnettar!

Türkiye, İran ve Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin sert tepki gösterdiği, Ürdün'ün İsrail'e "barış yolunda kullanma" uyarısında bulunduğu BAE-İsrail anlaşmasına yürekten destek veren Mısır, Bahreyn ve Umman'a İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan teşekkür geldi.

Yazılı açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ile BAE arasında yapılan "normalleşme anlaşmasına" verdikleri destekten ötürü, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi başta olmak üzere, Umman ile Bahreyn hükümetlerine minnettarlığını ifade etti.

BAE ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşmasının barış çemberini genişleteceğini ve tüm bölgeye huzur, refah ve fayda getireceğini iddia eten İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır, Umman ve Bahreyn yönetimlerini cesaretlerinden dolayı ayrıca tebrik etti.

Anlaşmada kimin parmağı var?

İsrail Başbakanlığı ise ayrı bir açıklama yaparak, İsrail’in Washington Büyükelçisi Ron Dermer ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Washington Büyükelçisi Yusuf el-Uteybe’nin "normalleşme anlaşması"nın imzalanması konusunda büyük rol oynadıklarını bildirdi.

İsrail Kanal 7 televizyonu ise, İsrail asıllı Amerikalı iş adamı Haim Saban'ın, Abu Dabi ile Tel Aviv arasındaki temaslara aracılık yaptığını, Haim Saban'ın aktif rol aldığı arabuluculuk sonucu BAE ile İsrail arasında tarihi bir anlaşmayla sonlandığını bildirdi. Kanal 7, İsrail asıllı Amerikalı iş adamı Haim Saban'ın, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid'in yakın arkadaşı olduğunu vurguladı.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth gazetesinin internet sayfasında ise Mossad'ın Başkanı Yossi Cohen'in, İsrail ile BAE arasında yapılan anlaşmaya zemin oluşturmak için son dönemde bir kaç kez BAE'ye gittiği ve Abu Dabi'yi ziyaret ettiği bilgisi verildi. Gazete, Mossad Başkanı Yossi Cohen'in, BAE'deki prens ve yetkililerle yakın ilişkileri olduğunun altını çizdi.

Yedioth Ahronoth gazetesi ayrıca, ABD Başkanı Donald John Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner'in de Tel Aviv-Abu Dabi yakınlaşması için çalıştığı bilgisini paylaştı.

İsrail ile BAE arasındaki anlaşma

Dün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald John Trump, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail'in "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" amacıyla anlaşmaya vardıklarını ilan etmişti.

Resmi Twitter hesabından paylaşımda bulunan ABD Başkanı Donald John Trump, bugünü "büyük atılım" olarak nitelemiş ve "iki muhteşem dostumuz" dediği İsrail ve BAE arasında tarihî barış anlaşmasının imzalandığını duyurmuştu.

Sosyal medyayı kullanarak bir başka bilgilendirme yapan isim ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olmuştu. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Donald John Trump'ın paylaşımını alıntılamış ve “Evet. Bu tarihi bir gün.” demişti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmî haber ajansı WAM ise son dakika geçtiği haberde BAE ile İsrail'in iki ülke arasındaki ilişkilerin tesisi için "ortak bir yol haritası" belirleme konusunda anlaşmaya vardığı ve iki ülkeden yetkililerin önümüzdeki haftalarda buluşarak farklı alanlarda ve konularda ikili anlaşmalar imzalayacağı kaydedilmişti.

Ortadoğu'yu Müslümanlar için adeta cehennem hâline getiren Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan üçüncü arap ülkesi oldu.

İlk olarak İsrail ile 1979 yılında Mısır, 1994 yılında da Ürdün normalleşme anlaşması imzalamıştı.

Yorumlar (0)