Sudan'dan Mike Pompeo'ya şok!

İsrail ile Sudan arasında normalleşme arabuluculuğu yapmak için Hartum'a giden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya şok!

DÜNYA 25.08.2020, 17:12 02.09.2020, 15:50
Sudan'dan Mike Pompeo'ya şok!

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasında arabuluculuk yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dünkü İsrail temaslarını tamamlamasının ardından Tel Aviv'den Sudan'ın başkenti Hartum'a geldi.

Diplomatik ilişkilerin bulunmadığı Tel Aviv ile Hartum arasında ilk resmî uçuşu gerçekleştirmiş olan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geldiği Hartum'da Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ile görüştü.

Görüşmenin ardından Hükümet Sözcüsü Faysal Muhammed Salih bir açıklama yaparak, Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk'un ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya, "Geçiş hükümeti olarak İsrail ile ilişkileri normalleştirme yetkisine sahip değiliz" dediğini aktardı.

Görüşmede Hamduk ve Pompeo arasında "İki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve ABD'nin geçiş dönemine verdiği destek" üzerine tartışma yaşandı.

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya, "ABD'nin, teröre destek veren ülkeler listesinden Sudan'ın çıkarılması" konusu ile "İsrail-Sudan ilişkilerin normalleşmesi" konusunun ayrı değerlendirilip kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Etiyopya Başbakanı'nın da Sudan'da olması şaşırttı!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Sudan ziyareti ile Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in Sudan'a yaptığı resmî ziyaretin çakışması da dikkat çekti.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, BAE ile İsrail arasındaki normalleşmeden memnuniyet duyan devlet başkanları arasında yer alıyordu.

BAE "normalleşen" üçüncü ülke!

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) 13 Ağustos 2020 tarihinde İsrail ile vardığı ikili ilişkilerde normalleşme süreci anlaşması, İsrail'in Arap ülkeleriyle imzaladığı üçüncü anlaşma.

İsrail ile ilk olarak normalleşme anlaşmasını 1979'da Mısır imzalamış, ardından bu ülkeyi 1994 yılında Ürdün izlemişti.

Netanyahu 3 ülkeye minnettar

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile normalleşme anlaşması imzalayan İsrail'i ilk tebrik eden ülke Mısır olmuş, ardından Umman ve Bahreyn'den de Tel Aviv ve Abu Dabi'ye tebrik gelmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Mısır, Umman ve Bahreyn'e minnettarlığını ifade ederek, Mısır, Umman ve Bahreyn yönetimlerini ayrıca cesaretlerinden dolayı tebrik etmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Arkası gelecek" diyerek bir gün tüm Arap ülkelerinin İsrail ile normalleşeceğini ileri sürmüştü.

Sırada kim var?

Birleşik Arap Emirlikleri'nin ardından Sudan, Bahreyn ve Umman'ın da İsrail ile ilişkileri normalleştirebileceği iddia ediliyordu.

Peki, BAE ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşmasına hangi ülke ne diyor?

TEPKİ GÖSTERENLER

Türkiye: BAE'yi büyük inahet ile suçlayan Türkiye, tarihin BAE'yi affetmeyeceğini, anlaşmanın Filistin davasına suikast girişimi olduğunu bildirdi.

İran: ABD'nin şeytani eylemi ile BAE Filistinlileri arkadan bıçakladı. Tarih bu büyük ihaneti unutmayacak. 

Libya: Yüzyılın utanç anlaşması.

Filistin: Arap mutabakatından açıkça sapıldı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği: Bu anlaşma, katillerin mükafatlandırılmasıdır.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn: Anlaşma için "kardeşe ihanet" ifadesini kullandı.

DESTEKLEYENLER

ABD: Planın hazırlayıcısı olarak nitelendirilen ABD, anlaşmayı ilk duyuran ülke. Tabii ki çok mutlu.

Mısır: Sisi yönetimi tarafları tebrik ederken, Mısır İhvanı "Filistin davasına ihanettir" dedi.

Bahreyn: Anlaşma tarihî başarı.

Umman: İsrail ile ilişkileri konusundaki BAE'nin kararını destekliyoruz.

Etiyopya: İsrail ile BAE arasındaki normalleşme anlaşmasından memnuniyet duyduk.

Avrupa Birliği: Fransa, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere neredeyse tüm Batı anlaşmayı destekledi. AB kurum olarak "iki devletli çözüm" vurgusu ile anlaşmaya destek verdi.

SESSİZ KALANLAR

Arap Birliği: Hiçbir açıklama yapılmadı.

Suudi Arabistan: Yönetimden açıklama gelmedi.

Kuveyt: Bazı partiler karşı çıksa da devlet tepkisi gelmedi.

Cezayir: Siyasi partiler ve halk, "Anlaşma ihanettir" dedi ancak Cezayir yönetiminden ses gelmedi.

Fas: Ulusal İslam Kongresi tepki gösterdi ancak devlet tepkisi bulunmuyor.

Yemen: Bazı parti ve siyasi hareketler itiraz etti ancak devlet tepkisi gelmedi.

Tunus: Anlaşma halk tarafından protesto edildi ancak Kays Said yönetiminden hiç ses çıkmadı.

İHTİYATLI YAKLAŞANLAR

Pakistan: "Geniş kapsamlı etkileri olan bir gelişme" diyerek ihtiyatlı yaklaştı. Filistin halkının meşru haklarının öncelikleri olduğu belirtildi.

Ürdün: İsrail'i 1967 savaşında işgal ettiği topraklarda bir Filistin devletini kabul etmeye zorlamayı başarırsa, durdurulan barış müzakerelerini ilerletebilir.

ANLAŞMASI BEKLENEN ÜLKELER

Sudan
Lübnan
Suudi Arabistan
Fas
Umman
Bahreyn

ADIM ATANLAR

Sudan: Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Uganda'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmüştü. Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Haydar Bedevi, Sudan'ın İsrail'le ilişkileri normalleştirme niyetinde olduğunu açıklamış ve "Sudan'ın normalleşmesinin farklı ve benzersiz olacağını, diğer ülkelere benzemeyeceğini" vurgulamıştı. Bedevi bu açıklamadan sonra görevden alınmıştı. Mike Pompeo'yu Hartum'da kabul eden Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ise, geçiş hükümeti olarak İsrail ile normalleşme anlaşması imzalamaya yetkili olmadıklarını belirtmişti.

İsrail-BAE ilişkilerinin tarihi süreci

Yorumlar (0)