İran'dan ABD'ye kınama!

İran, Amerika'nın yasa dışı "Yahudi Yerleşim Birimleri inşaası" kararını kınadı.

DÜNYA 21.11.2019, 13:57
İran'dan ABD'ye kınama!

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Filistin konusundaki kararının uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu ifade ederek, uluslararası topluma Amerika'nın kararına karşı çıkma çağrısı yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin kararına ilişkin yazılı açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Tahran'ın Washington'un "Yahudi yerleşim birimlerinin inşaasına" ilişkin kararını şiddetle kınadığını kaydederek, Amerika'nın bu kararla Filistin işgalinin ve Filistin'e yönelik işlenen suçlarda İsrail'in ortağı olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu dile getirdi.

Washington yönetiminin Filistin konusundaki açıklamalarının uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu vurgulayan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, uluslararası topluma ise Amerika'nın kararına karşı çıkma çağrısı yaptı.

Kararı açıklayan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo hakkında da değerlendirme yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, "Kendisini 18'inci yüzyılın düşüncelerinden kurtarması daha iyi olacaktır. 21'inci yüzyılda ne Amerika tek güç sahibidir ne de kimse uluslararası hukukun güç sahipleri tarafından ihlal edilmesini kabul eder." dedi.

Mike Pompeo ne demişti?

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 18 Kasım'da yaptığı açıklamada, "işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmediklerini" duyurmuştu.

İsrail'in 1967 yılında işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 640 binin üzerinde Yahudi yerleşimci bulunuyor. İsrail'in 1979 yılında başladığı Yahudi yerleşim birimleri projesi, uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor.

Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin 49. maddesi ile 2016 tarih ve 2334 sayılı BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kararı başta olmak üzere uluslararası hukukta "İsrail tarafından işgal edilen Filistinlilere ait topraklarda Yahudi Yerleşim Birimleri oluşturması" suç kabul ediliyor.

Yorumlar (0)