Filistin'den ABD'nin skandal kararına tepki

İsrail'in dünyaya meydan okurcasına uluslararası hukuku çiğnemesine zaman zaman tepki gösteren ABD artık İsrail'in hukuksuz uygulamalarını görmeyecek. ABD'nin Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı görmediklerini duyurmasına Filistin'deki hareketlerden tepki geldi.

DÜNYA 19.11.2019, 07:49 19.11.2019, 08:16
Filistin'den ABD'nin skandal kararına tepki

Hamas, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ve İslami Cihad hareketleri, Washington yönetiminin, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık "yasa dışı olarak görmediklerini" duyurmasına tepki gösterdi.

Hamas: ABD, İsrail'in saldırısına ortak oldu

ABD'nin Yahudi yerleşim birimleri ile ilgili kararına karşı yazılı açıklamada bulunan Hamas Sözcüsü Hazim Kasım, "Amerikalı yetkililer tarafından yapılan bu açıklamalar, ABD idaresinin halkımıza ve onun haklarına yönelik saldırıya ortak olduğunun teyididir." değerlendirmesinde bulundu.

"Savaş suçu"

Hamas Sözcüsü Hazim Kasım, söz konusu Yahudi yerleşim birimlerinin savaş suçu olduğunu, İsrail'in bu toprakların gerçek sahiplerini kovup buralarda güç kullanarak yerleşim birimi inşa ettiğini ve dünyanın her yerinden buralara Yahudi getirdiğini kaydetti. 

"Yerleşim birimleri İsrail gibi yasa dışı"

Yahudi yerleşim birimlerinin de tıpkı İsrail gibi yasa dışı olduğunu belirten Hamas Sözcüsü Hazim Kasım, Filistinlilerin, yerleşim birimleri ortadan kalkıncaya, işgalci kovuluncaya ve Filistin halkı göçe zorlandığı topraklara geri dönünceye kadar mücadeleye devam edeceğinin altını çizdi.

FHKC'den birlik çağrısı

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC)'nden yapılan açıklamada ise, Filistin'de siyasi parçalanmaya son verilip ulusal birlik sağlanması gerektiği ancak birliktelik sağlayarak İsrail ile onun ortağı olan ABD (Amerika Birleşik Devletleri) yönetiminin politika ve planlarıyla mücadele edilebileceği vurgulandı. 

Açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni tutumunun (İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık "yasa dışı olarak görmediklerini" duyurması), Amerika'nın "Filistin-İsrail" mücadelesinin çözümünde rol oynadığına dair bazı kişilerde hâlâ var olan "vehimlere" son verilmesini gerekli kıldığı belirtildi.

İslami Cihad da birlik çağrısı yaptı

İslami Cihad ise siyasi bölünmeyi sonlandıracak ulusal bir toplantı düzenlenmesi ve tüm ulusal enerjinin İsrail'le mücadeleye kanalize edilmesi çağrısı yaptı.

İslami Cihad ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD), İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık "yasa dışı olarak görmediklerini" duyurmasına karşı Arapların ortak bir tavır sergilemesini istedi.

Filistin Başbakanı da tepki gösterdi

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin "İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmeme" kararı almasının, uluslararası kanunların hafife alınması anlamına geldiğini kaydetti.

Filistin haber ajansı WAFA'da yer alan açıklamasında Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, "ABD'nin (Amerika Birleşik Devletleri) İsrail'deki en radikal akımlardan birinin tarafgirliğini yapması, onu, uluslararası kanunların temel ilkelerini görmekten alıkoyuyor. Bu, başbakanlık yarışının son anlarında Binyamin Netanyahu'ya destek olma çabasından başka bir şey değildir." dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimleriyle ilgili açıklamalarının, bunların inşasını suç sayan uluslararası kanunların hafife alınması anlamına geldiğini vurgulayan Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, uluslararası topluma, barışın tesis edilmesi için sarfedilen çabaları baltalayan bu tür "tehlikeli" açıklamalara karşı çıkma çağrısında bulundu.

Mike Pompeo açıklamıştı

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmediklerini duyurmuştu.

400 binden fazla Yahudi yerleşimci var

İsrail'in 1967 yılında işgal ettiği Batı Şeria'da 250'ye yakın yasa dışı Yahudi yerleşim birimi yer alıyor. Bu yerlerde 400 binden fazla Yahudi yerleşimci yaşıyor.

Uluslararası hukuka göre yasa dışı

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Yorumlar (0)