İsrail yüzde 51,6'yı ele geçirdi

İşgalci İsrail, Batı Şeria'daki işgalini Yahudi yerleşim birimleriyle genişletiyor. İşgalini son yıllarda iyice artıran İsrail, yeni "Yahudi Yerleşim Birimleri" kararıyla Batı Şeria topraklarının yüzde 51,6'sını ele geçirdi.

DÜNYA 21.11.2019, 12:24 21.11.2019, 13:53
İsrail yüzde 51,6'yı ele geçirdi

Dünyaya meydan okuyarak uluslararası hukuku hiçe sayan İsrail, 1967 yılından itibaren işgale başladığı Batı Şeria'daki kanunsuzluğunu yeni "Yahudi Yerleşim Birimleri" kararıyla daha da derinleştiriyor.

ABD İsrail'e yeşil ışık yaktı!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun 18 Kasım'da yaptığı "Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Batı Şeria'da yer alan yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmeyecek" yönündeki açıklamaları, bölgede tansiyonun yeniden yükselmesine neden oldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin kararına, Filistin hükümeti, Filistin halkı ve Filistin'deki hareketler tepki gösterdi. Filistinliler kararı, "Amerika, İsrail'e, daha çok toprak çalması için yeşil ışık yaktı" ifadesiyle yorumluyor.

Filistin yönetiminden uluslararası kuruluşlara çağrı

Amerika'nın kararının "kanunsuz ve uluslararası hukuka aykırı" olduğunu ifade eden Filistin yönetimi, uluslararası kuruluşları Amerika Birleşik Devletleri'ne tepki göstermeye davet etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin Batı Şeria'da yer alan yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmeyeceği yönündeki karara Türkiye başta olmak üzere birçok ülke, ayrıca İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı) ve Arap Birliği gibi uluslararası kuruluşlar da tepki verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville yaptığı açıklamada, "Bir devletin siyasi duruşunun değişmesi, uluslararası hukuku veya Birleşmiş Milletler (BM) ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararlarını etkilemez." ifadelerini kullandı.

İsrail, Batı Şeria’yı metrekare metrekare ele geçiriyor

FKÖ'ye (Filistin Kurtuluş Örgütü) bağlı Müzakere Birimi, İsrail'in 2018 yılı itibariyle Batı Şeria topraklarının yüzde 51,6'sını ele geçirdiğini duyurdu.

Müzakere Birimi'nden yapılan açıklamaya göre Batı Şeria topraklarında İsrail varlıkları şu şekilde:
-İsrail yerleşimleri: Yüzde 9,3
-Özel yol ağı (Yerleşim yerleri için): Yüzde 2,3
-İsrail devlet arazisi (İsrail ordusunun üsleri bulunuyor): Yüzde 20
-Sanayi bölgesi (1'i Kudüs'te 25'i Batı Şeria'da): Yüzde 20

Yahudi yerleşimcilerin sayısı

Filistin İstatistik Kurumunun açıkladığı bilgilere göre ise İsrail Batı Şeria'da 2018 yılında yeni yerleşim yerleri inşa ederek, bölgede işgali daha da derinleştirdi.

İsrail, Batı Şeria'da 9 bin 300'den fazla ev inşa edilmesi kararını verdi ve 9 yeni yerleşim biriminin inşasına başladı. İsrail, Ayrım Duvarı ile bölgenin yüzde 12'sini çevreleyerek Filistinlilerin diğer bölgelere geçişine engel oluyor.

Yerel kaynaklara göre de, Batı Şeria ve Doğu Kudüs ile çevresinde 640 bin Yahudi yerleşimci ikamet ediyor. Batı Şeria'nın toplam nüfusunun ise 3 milyon dolaylarında olduğu öngörülüyor.

Yahudi Yerleşim Birimleri projesi 1979'da başladı

İsrail tarafından kapatılan eski Harita Derneği Müdürü ve Yahudi Yerleşim Birimleri Uzmanı Halil Tüfekçi, İsrail'in Yahudi yerleşim yeri projesine 1979 senesinde başladığını bildirdi.

Anadolu Ajansı (AA) muhabirine konuşan kapatılan eski Harita Derneği Müdürü ve Yahudi Yerleşim Birimleri Uzmanı Halil Tüfekçi, "Yahudi Yerleşim Birimleri" projesiyle 1 milyon Yahudi yerleşimcinin Batı Şeria'da iskan edilmesinin hedeflendiğini söyleyerek, İsrail'in inşa ettiği yerleşim birimleri ve yolları "oldubittiye getirerek" kabul ettirmeye çalıştığını vurguladı.

İsrail'in, Batı Şeria bölgesinin yarısından fazlasında etkili olduğunun altını çizen Yahudi Yerleşim Birimleri Uzmanı Halil Tüfekçi, "Amerika'nın yeşil ışık yaktığı İsrail yerleşimleri meşrulaştırılarak burada İsrail kanunları uygulanmak isteniyor." ifadelerini kullandı.

BM'nin Yahudi Yerleşimleri kararı

İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'da Yahudi Yerleşim Birimleri oluşturması uluslararası hukuka göre suç teşkil ediyor. Ancak İsrail, uluslararası hukuku hiçe sayarak dünyayı umursamadığını dahası açıkça meydan okuduğunu Knesset (İsrail Parlamentosu) kararlarıyla ortaya koyuyor.

Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin 49. maddesi ve 2334 (2016) sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı başta olmak üzere uluslararası hukukta "İsrail tarafından işgal edilen Filistinlilere ait topraklarda Yahudi Yerleşim Birimleri oluşturması" suç kabul ediliyor.

Yorumlar (0)