ABD'lilerden Washington'ın "Filistin" kararına tepki

Dikkatleri Trump'ın azil soruşturmasının üzerinden uzaklaştırmak, aşırılıkçı tabanları tatmin etmek ve seçim arefesinde Binyamin Netanyahu'ya cansuyu vermek için ABD'nin aldığı "Yahudi yerleşim birimleri" kararına ABD içinden de tepkiler geldi.

DÜNYA 19.11.2019, 08:48
ABD'lilerden Washington'ın "Filistin" kararına tepki

ABD'li siyasetçiler ve yetkililerden, Trump yönetiminin "İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmedikleri" kararı aldıklarını duyurmasına tepki geldi. 

Başkan aday adayı Sanders tepki gösterdi

2020 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılacak başkanlık seçimlerinin aday adaylarından Vermont Senatörü Bernie Sanders, Twitter'dan Trump yönetiminin Yahudi yerleşim birimleri kararına tepkisini ortaya koydu.

Vermont Senatörü Bernie Sanders Twitter'da dile getirdiği tepkisinde şu ifadeleri kullandı:
"İsrail işgali altındaki topraklardaki Yahudi yerleşimleri yasa dışıdır. Bu uluslararası hukukta ve birçok BM (Birleşmiş Milletler) kararında açıkça belirtilmiştir. ABD Başkanı Donald Trump, bir kez daha ABD'yi izole etmekte ve aşırılıkçı tabanını tatmin etme uğruna diplomasiyi baltalamaktadır."

Ilhan Omar'dan Martin Luther King'in sözleriyle tepki

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresinin ilk Müslüman kadın milletvekillerinden Ilhan Omar da, söz konusu karara ilişkin Twitter üzerinden tepkisini dile getirdi.

Twitter'daki açıklamasında, Martin Luther King'in "Her şeyin sonunda, düşmanlarımızın sözlerini değil, dostlarımızın sessizliğini hatırlayacağız." sözlerine yer veren Ilhan Omar, şu çağrıda bulundu:

"Yahudi yerleşimleri uluslararası hukuku, ABD'nin (Amerika Birleşik Devletleri) on yıllardır süregelen dış politikasını ve Filistin halkının insan haklarını ihlal etmektedir. Barış ihtimaline inanan herkes şu anda sesini yükseltmelidir."

Gerald Feierstein: ABD politikalarından uzaklaşıldı

ABD Dışişleri Bakanlığının eski üst düzey Orta Doğu Yetkilisi Gerald Feierstein, Politico'ya açıklama yaparak, Yahudi yerleşimlerinin uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunun altını çizdi. ABD Dışişleri Bakanlığının eski üst düzey Orta Doğu Yetkilisi Gerald Feierstein, "Washington yönetiminin bu kararı, Trump yönetiminin uluslararası toplumun durduğu noktadan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin 1967 yılından (İsrail'in Batı Şeria'yı işgal ettiği yıl) bu yana sürdürdüğü politikadan tamamen uzaklaştığını göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu. 

Nihad Awad: Yahudi yerleşimleri yasa ve ahlak dışıdır

CAIR (Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi) Başkanı Nihad Awad da Trump yönetiminin son kararına tepki gösteren isimlerden biriydi.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad şunları söyledi:
"Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimleri yasa ve ahlak dışıdır. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Başkanı Donald Trump, dikkatleri azil soruşturmasının üzerinden uzaklaştırmak için aşırılıkçı tabanlarını tatmin ediyor."

Trump yönetiminin Yahudi yerleşimleri kararı 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail işgali altındaki "Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı olarak görmediklerini" ilan etmişti.

İsrail, 1967 yılında işgal ettiği Batı Şeria'da 250'ye yakın yasa dışı Yahudi yerleşim birimi oluşturdu. Bu yerlerde 400 binden fazla Yahudi yerleşimci yaşıyor.

Uluslararası hukuka ve birçok BM (Birleşmiş Milletler) kararına göre, işgal altındaki topraklarda (Batı Şeria) bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Yorumlar (0)