Ermenistan'a verilen süre bugün doluyor

İşgalci ve terör devleti Ermenistan'a Laçın kentini terk etmesi için tanınan ek süre bugün itibarıyla doluyor.

DÜNYA 30.11.2020, 11:48 01.12.2020, 10:15
Ermenistan'a verilen süre bugün doluyor

İşgalci ve terör devleti Ermenistan'ın 1992 yılında işgal ettiği Laçın kentinin 28 sene sonra Azerbaycan'a geri verilmesi için tanınan süre bugün itibarıyla doluyor.

Rusya'nın ara buluculuğunda, Ermenistan ile Azerbaycan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasına göre daha önce Ağdam'ı ve Kelbecer'i boşaltan işgalci Ermenistan, bugün de Laçın kentini saat 24.00'e kadar terk edecek.

Laçın kenti Ermenistan güçleri tarafından daha önce boşaltışmış ancak siviller ayrılma hazırlığı başlatmıştı. Yasa dışı biçimde Laçın'a yerleştirilen Ermenilerin de bugün 24.00'e kadar ayrılmaları gerekiyor.

Laçın kentinin önemi ne?

Azerbaycan-Ermenistan sınırında bulunan Laçın kenti, Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasında tek yol ve "Laçın koridoru" olarak anılıyor. Yolun stratejik değere sahip olması sebebiyle 1990'lı senelerde Ermeni güçlerin ilk hedefi olmuştu.

Laçın kenti ne zaman işgal edildi?

Ermenistan güçleri; Şuşa ve Hankendi kentlerinin ardından 18 Mayıs 1992 yılında ise Laçın kentini işgal etmişti.

Laçın'ın kent merkezi dışında 1 kasaba ve 125 köyü bulunuyor. Laçın şehrinde terör devleti Ermenistan'ın işgali öncesi 65 binin üzerinde Azerbaycan Türkü yaşıyordu. İşgalden önce ise Laçın vilayetinde Ermeni nüfusu yoktu.

Laçın kenti nerede?

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den 450 kilometre uzaklıkta, Azerbaycan'ın güney batısında, dağlık bir arazi üzerine kurulu Laçın vilayetinin kuzeyden Kelbecer kentiyle, doğudan Hocalı-Şuşa-Hocavend kentleriyle, güneyden da Gubadlı kentiyle il sınırı var. Laçın kentinin batısında da Ermenistan bulunuyor.

Azerbaycan ile Ermenistan anlaşması

Muzaffer Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin 27 Eylül 2020 tarihinde, Ermenistan'ın saldırılarından hemen sonra başlattığı öz toprakları işgalden kurtarma operasyonunda, 5 şehir merkezi, 4 kasaba ve 286 köy kurtarılmış, ağır kayıplar veren ve savaşmaya dermanı kalmayan Ermenistan yenilgiyi açıkça kabul etmiş, işgali altında tuttuğu Ağdam, Laçın ve Kelbecer kentlerini boşaltacağı taahhüdünde bulunmuş ve anlaşmayı imzalamıştı.

Hayatını kaybeden Azerbaycanlı sivil sayısı

Çatışmalar boyunca cenk meydanında muzaffer Azerbaycan ordusundan kaçan Ermenistan ordusu, sivil yerleşim yerlerini bombalayarak insanlık ve savaş suçu işlemiş, saldırılarda bebek, çocuk, kadın ve yaşlıların da aralarında olduğu 93 sivil şehit olmuş, 407 sivil yaralanmıştı.

Bebek katili Ermenistan ordusu, 20 Kasım 2020 tarihinde Ağdam kentinden, 25 Kasım 2020 tarihinde de Kelbecer kentinden çekilmişti.

Ermenistan'a "insanlık namına" ek süre verilmişti

Ermenistan'ın anlaşmaya göre 15 Kasım 2020 tarihinde Kelbecer'i boşaltması gerekiyordu ancak toparlanamadıklarını belirterek Rusya'ya "Azerbaycan'dan ek süre rica ediyoruz" demiş, Azerbaycan da Kelbecer kentinin boşaltılması için terörist ve işgalci Ermenistan'a 10 gün ek süre tanımıştı.

Yorumlar (0)