Azerbaycan ordusu, 27 yıl sonra Ağdam'da!

Ermenistan ordusu karşısında tarihî bir zafer elde eden Azerbaycan ordusu, 27 senedir işgal altında tutulan Ağdam şehrine girdi. 

DÜNYA 20.11.2020, 08:05 20.11.2020, 16:43
Azerbaycan ordusu, 27 yıl sonra Ağdam'da!

Azerbaycan, 27 Eylül 2020 tarihinde Ermeni işgali altında tutulan topraklarını kurtarmak için harekete geçmişti. Azerbaycan ordusu tarafından 5'i şehir merkezi olmak üzere yaklaşık 300 yerleşim bölgesi kurtarılmış, savaş sırasında Elbrus füzeleri ile sürekli sivilleri hedef alan Ermenistan ordusu hem personel hem askerî teçhizat bakımından ağır kayıplara uğramıştı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ordunun belinin kırılması üzerine Azerbaycan ile Rusya'nın arabuluculuğunda ortak bir anlaşma imzalamıştı. Azerbaycan karşısında yenilgiyi kabul eden Ermenistan, 1 Aralık 2020 tarihine kadar Laçin, Kelbecer ve Ağdam'dan çekilmeyi kabul etmişti. İki ülke arasındaki ateşkesin denetimini gerçekleştirmek üzere bölgede Türk-Rus Ortak Gözetleme Merkezi'nin kurulmasına karar verilmişti.

Alınan son bilgiye göre, 27 senenin ardından Azerbaycan ordusu Ağdam'a girdi. Konuya ilişkin açıklama Azerbaycan Savunma Bakanlığından geldi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes imzalandığı hatırlatılarak, bu kapsamda Azerbaycan ordusunun Ağdam şehrine girdiği ifade edildi. 

Ermenistan ordusu, 1993 senesinde Ağdam şehrinin yaklaşık yüzde 77'lik bölümünü işgal etmişti. Ermenistan'ın işgalinin ardından yaklaşık 200 bin Azerbaycan Türk, bulunduğu topraklardan ayrılmaya zorlanmıştı. 

Ağdam şehir merkezi, Ermeni işgali sırasında yağmalanmış ve yakılıp yıkılmıştı. Ağdam'da bulunan köylerin büyük bir kısmı adeta harabeye dönmüştü.

Yorumlar (0)