Çin'den, ABD'ye yaptırım kararı

Çin Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada, 16 Temmuz'da ABD'nin, Hong Kong'da faaliyette bulunan ABD'li şirketlere uyarı metni hazırladığı anımsatılarak ABD eski Ticaret Bakanı Wilbur Louis Ross'un da aralarında yer aldığı 7 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulanacağını açıkladı.

DÜNYA 24.07.2021, 13:52 25.07.2021, 14:33
Çin'den, ABD'ye yaptırım kararı

Çin, Yabancı Yaptırımlarla Mücadele Yasası çerçevesinde, ABD'li 7 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulayacağını duyurdu. 

“ABD hukuk normlarını ihlal ediyor”

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, ABD Başkanı Biden hükümetinin, Hong Kong'da faaliyette bulunan ABD'li şirketlere yönelik uyarı mesajlarının bölgedeki iş ortamına hasar verdiği ve ABD'nin bu eylemleri ile uluslararası hukuk normlarını ihlal ettiğine dikkat çekildi.

Hong Kong demokrasi konseyine yaptırım kararı

Yabancı Yaptırımlarla Mücadele Yasası çerçevesinde, yaptırımda bulunulacak kişiler arasında ABD eski Ticaret Bakanı Wilbur Louis Ross, ABD-Çin Ekonomi ve Güvenlik İnceleme Komisyonu Başkanı C. Bartholomew, Ulusal Demokrasi Enstitüsünden DoYun Kim, Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsünün kıdemli program yetkililerinden Adam Joseph King, Çin eski Kongre-İcra Komisyonu Personel Müdürü J. Stivers ile birlikte İnsan Hakları İzleme Örgütü Çin Direktörü S. Richardson da bulunuyor.

Yaptırım uygulanacak kurumlar arasında Washington merkezli Hong Kong Demokrasi Konseyi de yer alıyor. 

ABD’li şirketlere uyarılarda bulunulmuştu

16 Temmuz’da ABD Hazine, Ticaret ve İç Güvenlik, Dışişleri Bakanlıkları, Hong Kong'da faaliyette bulunan ABD'li şirketleri bölgedeki riskler hakkında uyaran bir tavsiye metni yayımlamıştı.

Metinde, ulusal güvenlik yasasının yürürlüğe girmesinden sonra Hong Kong'da ortaya çıkan "yeni yasal ortamın" bölgede faaliyette bulunan yatırımcılar, kişiler, işletmeler, ve akademik kurumlar için birtakım riskler oluşturduğuna vurgu yapılmıştı.

Hong Kong’daki yeni güvenlik yasası

30 Haziran 2020 tarihinde Çin'in en üst düzey yasama organı olarak bilinen Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesinde oy birliğiyle kabul edilen yasa, Devlet Başkanı Cinping tarafından imzalanmıştı.

Devleti yıkmaya teşebbüs, ulusal güvenliği riske atan ve vatana ihanet eylemlerini yasaklayan yasa, Çin hükümetinin onayının ardından Hong Kong hükümetinin resmi gazetesinde de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

İçeriği itibarıyla yasa, 2019’un Haziran ayında suçluların Çin'e iadesini öngören yasa tasarısına karşı olarak başlatılan ve sene sonuna kadar kitle protestolarıyla devam ettirilen hükümet karşıtı protestoları hedef alıyor.

Yasa ile birlikte Çin medyasın tarafından "Hong Kong'un vatan hainleri" şeklinde yansıtılan muhalif gazeteciler, aktivistler ve iş insanlarının ulusal güvenlik sebebiyle yargılanmalarına imkan tanırken; bu çerçevede yasaklanan suçları işleyenlere 3 seneden müebbete kadar hapis cezası verileceği tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)