Brezilya sandığa gitti, kazanan belli oldu

Brezilya'da vatandaşlar devlet başkanlığı seçimi için gerçekleştirilecek ikinci turda oy kullandı. Solcu eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva yüzde 50,83 oy alarak mücadeleyi kazandı.

DÜNYA 31.10.2022, 09:20 31.10.2022, 17:09
Brezilya sandığa gitti, kazanan belli oldu

Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) tarafından açıkladığı yüzde 98,9’u sayılmış olan sandık sonuçlarına göre, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yüzde 49,17, Lula ise yüzde 50,83 oranında oy topladı.

Twitter hesabından paylaşım yaptı, “Demokrasi” notu düştü

TSE’nin seçim sonuçlarını yayınladığı internet sitesinde, seçimin veriler üzerinden hesaplandığı, henüz açılmamış olan sandıkların ise sonuca herhangi bir etki etmeyeceğini etkilemeyeceği ifade edildi. Geçmiş dönemlerde Brezilya’yı iki dönem kadar idare eden Lula, yüzde 2’den daha düşük bir farkla seçimin kazananı oldu. Resmi Twitter hesabından paylaşımda bulunan Lula, Brezilya bayrağı üzerine “Demokrasi” notu düştü. 1 Ocak 2023 günü Luiz Inacio Lula da Silva, devlet başkanlığı görevini Bolsonaro’dan devralacak.

Hapisten devlet başkanlığına uzanan yol

Brezilya’ya 2003-2010 seneleri arasında iki dönem kadar başkanlık görevini Lula da Silva (77), hakkında başlatılan yolsuzluk davaları sebebiyle bir buçuk sene kadar hapis cezası almış, davaların düşürülmesiyle beraber başkanlık mücadelesine yeniden girmişti.

Sendikacı geçmişiyle bilinen İşçi Partisi’nin ilk başkanı olarak görev yapan Lula da Silva, gerçekleştirdiği sosyal destekler sayesinde takribi 30 milyon Brezilya vatandaşının fakirlikten kurtulmasını sağladı. Bu şekilde Brezilyalılar Silva’ya karşı büyük bir sevgi duymaya başladı.

3 Aralık 2010 senesinde başkanlık vazifesini bırakana kadar sevgiyle karşılanan Lula da Silva, öne çıkan bir lider olarak tanındı. Fakat 2011 yılında partisi ve kendisi adına ortaya atılan yolsuzluk söylemleri bu duruma gölge düşürdü.

Yolsuzluk davaları sebebiyle 580 gün kadar hapiste yatan Lula da Silva’nın bu davalardan dolayı hüküm alması, 2018 senesinde Bolsonaro’nun galip olduğu seçimlerde aday çıkmasına engel oldu.

Kasım 2019 günü tahliyesi sağlanan Lula’nın, yolsuzluk davalarının ve aldığı cezaların, 2021 yılında bu davalardan sorumlu bulunan yargıç Sergio Moro’nun davalarda politik ve taraflı davrandığına karar veren Yüksek Mahkeme tarafından düşürülmesi sonrasında seçimlere katılım sağlamasının önündeki engel kaldırıldı.

Yorumlar (0)