Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Hamas’a terör örgütü derseniz üzülürüm”

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen görüşme sona erdi. Erdoğan ile Miçotakis görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Miçotakis ile görüşmesinin yapıcı ve olumlu bir görüşme olduğunu belirterek, "Her görüşmemizde iş birliğimizin geleceğine dair ümitlerimiz daha da artıyor. Görüş ayrlıklarına rağmen diyalog kanallarımızı açık tutarak olumlu gündeme odaklanıyoruz” dedi. Miçotakis ile bir konuda aynı fikre sahip olmadıklarını söyleyen Erdoğan, Hamas’a terör örgütü derlerse üzüleceğinin altını çizdi.

GÜNDEM 13.05.2024, 09:58 13.05.2024, 21:35 Hakan Öksüz
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Hamas’a terör örgütü derseniz üzülürüm”

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından Türkiye'ye arama kurtarma ekiplerini gönderen Yunanistan, aradaki buzları eritmişti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, deprem bölgesini ziyaret etmiş, ikili ilişkilerdeki yumuşama dönemi başlamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırladı. Zirve sonrası Erdoğan ve Miçotakis, ortak basın toplantısında bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. Bir yıl içindeki dördüncü Erdoğan-Miçotakis görüşmesinde hangi konular masaya yatırıldı? Yunan basınının görüşme ile ilgili yorumu ne? Detaylar haberde...

Bir yıl içindeki dördüncü görüşme

İki ülke arasında 15 aydır süren yakınlaşma sürecinde liderlerin karşılıklı ziyaretleri gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis, bir yılda 3 kez görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye resmi ziyarette bulunmak üzere gelen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, saat 15.10 sıralarında Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı. Bugün Ankara'ya inen Miçotakis, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Cumhuraşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki tansiyonun daha da düşürülmesi için kritik konuların ele alındığı kaydedildi.

Fidan ve heyet karşıladı

Erdoğan’ın davetine teşrif eden Miçotakis'i ve beraberindeki heyeti havalimanında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve beraberindeki heyet karşıladı.


Temaslar sürüyor

Havalimanındaki karşılamadan sonra Miçotakis, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Miçotakis'in merakla beklenen görüşmesi gerçekleşti. İki liderin 90 dakika süren görüşmesi sonrası heyetler arası temas devam ediyor.

Erdoğan, 7 Aralık'ta Atina'yı ziyaret etmişti

Son olarak 7 Aralık'ta Atina'da gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ile ilişkilerde yeni bir döneme girileceğinin mesajını vermişti. "Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi" imzalanmış, Erdoğan "Barış içinde beraber yaşamaya kararlıyız." demişti. Bunun ardından Dışişleri Bakanları ile diğer bakanlar arasındaki ziyaretler sürmüş, Bildirge'ye bağlılık güçlendirilmişti.

İki siyasi lider arasında masaya yatırılan konulardan sonra ortak basın toplantısında öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Erdoğan’ın açıklamasından satır başları:

“Ticaret hacmini yükseltmeyi hedefliyoruz”

“Türkiye - Yunanistan arasındaki iş birliği ruhunun güçlendirilmesi tüm bölgemiz için hayırlı olacağı inancındayız. Sayın Başbakan ile biraz önce son derece verimli, samimi ve yapıcı görüşme gerçekleştirdik. Görüşmelerimizde ikili gündemimizde yer alan konuları gözden geçirdik. Geçtiğimiz yıl 6 milyar dolar olarak gerçekleşen ikili ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarma hedefiyle çalışıyoruz.”

“Kıbrıs sorunu çözüme kavuşturulmalı”

“Deprem kuşağında bulunan ülkeler, komşuluk hukukunu her zaman yerine getirmiş ve birbirlerine ilk yardım elini uzatan ülkeler olmuştur. Görüşmelerimizde, Türk - Yunan ilişkilerindeki bağlantılı sorunları ele aldık. Sorunlarımızı samimi diyalog, iyi komşuluk ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde çözme kararlılığımızı vurguladık. Terör örgütleriyle mücadele, gündemimizin en önemli konularından biridir. Komşumuz ve NATO müttefikimiz Yunanistan'a olan beklentilerimizi bugün paylaştık. Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulması son derece önemlidir.”

“İsrail’i ateşkese zorlamaya devam edeceğiz”

“Görüşmelerimizde Gazze'de yaşanan soykırım başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı. İsrail yönetimi ateşkes çağrılarına kulak tıkadı. Masum sivillerin son sığınağı olan Refah'ı hedef almaya devam ediyor. 15 bini çocuk 35 bini aşan sivili masum sivilin katledilmesi konusunda uluslararası toplum sesini artık daha gür çıkarmalıdır. Bu zulme ortak olmayalım çağrısıyla her hafta meydanları dolduran tüm vicdanlı insanları saygıyla selamlıyoruz. Filistinli kardeşlerimiz adına Sayın Başbakan'a teşekkürlerimi iletiyorum. Türkiye olarak İsrail'i ateşkese zorlamaya ve Filistin devletinin tanınırlığını artırmaya yönelik diplomatik temaslarımızı sürdüreceğiz.”

“Diyalog kanallarını açık tutuyoruz”

“Her görüşmemizde iş birliğimizin geleceğine dair ümitlerimiz daha da artıyor. Görüş ayrılıklarına rağmen diyalog kanallarımızı açık tutarak olumlu gündeme odaklanıyoruz. Türkiye kültürel mirasın korunması noktasında örnek alınan ülkedir. Kariye camimizi 2020 yılında aldığımız karar sonrasında yeniden ibadete ve ziyarete açtık. UNESCO kültür varlığı olan her bir eserin korunmasına önem veriyoruz. Kariye camisi de herkesin ziyaretine açıktır.”



Miçotakis’in konuşmasından öne çıkanlar:

“Refah’taki işgal kabul edilemez”

“Ankara'ya dördüncü ziyaretimi gerçekleştirdi. İki ülkenin anlayış ile ilişki ortamının sürekli olarak olumlu yönde geliştiğini görmek memnuniyet verici. Refah'ta gerçekleşecek kara işgalinin kabul edilemez olduğu konusunda hemfikir kaldık. Kıbrıs sorunu henüz çözüme kavuşmamış olsa da uluslararası mevzuat çerçevesinde çözüm bulmanın büyük önem taşıdığına mutabık kaldık. Yunanistan'ın Türkiye'nin AB üyelik sürecine destek vermeye devam ettiğini görmek olumlu bir adım.”



“Yaklaşımınıza katılamam”

Hamas'ın terör örgütü olarak tanımlanıp tanımlanmaması, uluslararası arenada çeşitli tartışmalara neden olan bir konudur. Dolayısıyla, Erdoğan ve Miçotakis bu konuda zıt düştü. Miçotakis’'in açıklamasından sonra Erdoğan, “mutabık kalmadığımız bir konu var” diyerek tekrar sözü alan Erdoğan şöyle konuştu:

"Öncelikle teşekkür ediyorum. Mutabık kalmadığımız önemli bir konu var. O da ben Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmüyorum. Tam aksine Hamas, 1947'den itibaren toprakları işgal edilmiş ve bu topraklarının işgalinden sonra da topraklarını koruma altına alan bir direniş örgütüdür. Ve bu direniş örgütü ne yazık ki İsrail'in acımasız 45 bini bulan şu andaki insan kaybına karşı oraları koruma mücadelesini veren bir direniş örgütü durumundadır. Bunu görmemiz lazım ve şu an itibariyle 40 bini aşmış insanını kaybetmiş olan Hamas'a eğer terör örgütü dersek bu acımasız bir yaklaşım olur. Dolayısıyla ben Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmüyorum; tam aksine Hamas'ı kendi topraklarını, insanını korumanın mücadelesini veren insanlar olarak görüyorum. Bunlara karşı sizlerin de nitekim BM'de sizler de olumlu oy vermek suretiyle orada bu acımasızlığa katılmadınız, ortak olmadınız, bundan dolayı sizlere ayrıca teşekkür ediyorum. Orada bir terör örgütünü olmadığını sizler de ortaya koydunuz. Şimdi burada terör örgütü derseniz buna üzülürüz. Asla Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum. Adım adım takip ediyorum. Ülkemde şu an 1000'i aşkın Hamas'ın mensupları hastanelerimizde tedavi altında. Böyle işi sürdürüyoruz. Yanlış yaklaşımınıza asla katılamam, bu haksızlık olur. Bunca Hamaslı öldürülüyor, tüm Batı malum bunlara her türlü silah, mühimmatla saldırıyor. Bütün bunlar karşısında 1947'den bugüne kadar topraklarından sürekli tecrit edilen, toprakları işgal edilen İsrail tarafından, sizler buna terör örgütü derseniz üzülürüm."

Yunanistan Başbakanı Miçotakis buna karşılık olarak şu cevabı verdi:

"İsterseniz bu konuda mutabık kalmadığımız için mutabık olalım. Hemen bir ateşkes anlaşmasının imzalanması konusunda mutabık olduğumuzu söyleyebiliriz. Filistinli halk acımasız politikaların kurbanıdır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan da son olarak, "Sağolun" eklemesinde bulundu.




Yunan basınının görüşleri neler?

Yunan Skai televizyonu, 'Miçotakis'in Ankara ziyaretinden beklentileri-Akşam yemeği sürprizi' başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanlığı'nın Miçotakis'e akşam yemeği davetiyle ilgili detayları paylaştı. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da davet listesinde olduğu belirtildi.

Skai televizyonun Türkiye muhabiri Manolis Kostidis imzasını taşıyan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğindeki resmi akşam yemeğine Türk ve Yunan bakanların yanı sıra iş insanları katılacak. Fener Rum Patriği'nin de yemeğe davet edilmesi, Atina tarafından Ankara'nın Miçotakis'in ziyaretine verdiği pozitif yaklaşımın göstergesi olarak değerlendirildi. Skai ayrıca resmi yemekte iki ülkenin istihbarat teşkilatlarının başındaki İbrahim Kalın ve Themistokles Demiris'in de yer almasını ön plana çekti.

'Ankara'da kimya deneyleri' diyen Kathimerini gazetesi, Erdoğan ve Miçotakis'in bugünkü buluşmalarının iyi atmosferi korumayı hedeflediğini yazdı, 'Kamuoyuna yapılan açıklamalar neden sorunlu?' sorusunu sordu. Gazeteye göre, bugünkü basın toplantısında tansiyonu yükseltebilecek başlıklar azınlıklar konusu ve Kariye Camii.

To Vima gazetesi bugün ‘Ankara'da... Her şeye hazırız’ başlıklı bir habere öncelik verdi, Erdoğan'ın konuğuna Doğu Akdeniz'deki zenginliklerin paylaşımını soracağını ve Atina'nın buna yanıtının 'hayır' olacağını savundu. Gazetede ayrıca, ‘Miçotakis-Erdoğan görüşmesi: Diplomatik arayışlar ve diyaloğun devamı’, ‘Ziyaretin önemi’ ve ‘Denge çalışmaları ve düşük beklentiler’ gibi başlıklarla analizler yayımlandı.

Ethnos gazetesindeki başlıklar ise 'Hükümetin hedefi ve kırmızı çizgileri-Patrik Bartholomeos da akşam yemeğine davetli', 'Ankara'daki Miçotakis-Erdoğan görüşmesinin menüsü ve Balkan başağrısı', 'Erdoğan-Miçotakis buluşmasında dikenler ve pozitif gündem: Yedi başlık masada' oldu.

Yorumlar (0)