Bölgede gerilim yükseliyor! Çin, Tayvan’da ki tatbikatlarına yenisi ekledi

Geçtiğimiz hafta ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a gerçekleştirdiği ziyaretin sonrasında Çin, ada etrafında tatbikat başlatmıştı. Daha öncesinde tatbikatların dün biteceğini duyuran Çin, bugün de bölgedeki faaliyetlerine devam ediyor.

DÜNYA 08.08.2022, 12:10 09.08.2022, 15:08
Bölgede gerilim yükseliyor! Çin, Tayvan’da ki tatbikatlarına yenisi ekledi

Çin’in yaptığı tüm uyarıları rağmen Tayvan’a ziyarette bulunan ABD Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi’nin bu hareketi bölgede gerilime yol açtı. Geçtiğimiz günlerde tatbikatların bitmesi için dünü tarih veren Çin, bölgedeki eylemlerine hız kesmeden devam ediyor.

Tatbikatlara yenileri ekleniyor

Edinilen bilgilere göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Cephesi Komutanlığı tarafından yapılan bilgilendirmede, Tayvan Adası etrafındaki sularda gerçekleştirilen tatbikatların "denizaltı-savar ve havadan gemiye saldırılara odaklanacağı" ifade edildi. Çin tarafından yapılan açıklamada tatbikatların tam olarak ne zaman biteceğine dair net bir bilgi paylaşılmadı.

Tayvan’dan Çin’e karşı hamle: Gerçek mühimmat kullanacaklar

Geçtiğimiz günlerde Çin tarafından yapılan açıklamada, 6 alanda gerçekleştirilen tatbikatların 4-7 Ağustos günleri arasında düzenleneceğini duyurmuştu. Tatbikatlar ile ilgili yayınlanan yer ve hava güvenliği uyarılarının (NOTAM) günü ise dün öğle vakitlerinde bitmiş, fakat tatbikatların sona erdiğine yönelik herhangi bir açıklama sağlanmamıştı.

Çin tarafından yapılan açıklamanın sonrasında Tayvan Savunma Bakanlığı, yerel saatle 15.00'te (TSİ 10.00) bir basın toplantısı gerçekleştireceğini açıklamıştı. Bakanlık tarafından dün yapılan bilgilendirmede, bu hafta 9 ve 11 Ağustos tarihleri arasında Ada'nın güney kısmında gerçek mühimmat ve cephanenin bulunacağı topçu tatbikatları gerçekleştirileceği ifade edilmişti.

Ne olmuştu?

Pekin'in tatbikatları açıklanan sürenin ilerisine taşıma düşüncesi, bölgede gerilimi yukarı yönlü çıkarmaya aday olarak görünüyor.

4 gündür tatbikatlarına devam eden Çin, egemenlik ihtilafı içerisinde bulunduğu Ada'nın etrafında fiili bir abluka meydana getirmişti. Tatbikatlar sebebiyle güvenlik uyarısında bulunulan bölgeler, uçak ve gemi trafiğine tamamıyla durdurulurken, Tayvan Boğazı'nda güvenlik kaygıları sebebiyle seferlerin aksadığı ifade edilmişti.

Pelosi’nin ziyareti sonrasında gerilim yükseldi

Pelosi ve yanında bulunan 5 kişilik Kongre heyetinin geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği ziyaret, Ada'yı topraklarının bir parçası olarak düşünen Pekin'in büyük bir tepkisini almıştı. Pelosi’nin uçağının Tayvan’a iniş yapmasının sonrasında Çin Dışişleri Bakanlığı açıklama yaparak, bu ziyareti kınadığını dile getirmişti. Bunun yanı sıra, Çin Savunma Bakanlığı da Ada etrafında "bir dizi askeri tatbikat" gerçekleştireceğini ifade etmişti.

Çin ile egemenlik anlaşmazlığı bulunan Ada’ya 25 senenin ardından ilk ziyareti ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi gerçekleştirmişti. Daha öncesinde 1997 yılında Newt Gingrich, bu vazifeyi devam ettirdiği sırada Tayvan'a ziyarette bulunmuştu.

Yorumlar (0)