Pelosi'nin Tayvan ziyareti sona erdi, Çin'den sert açıklama geldi!

Tartışmalara neden olan Tayvan ziyaretini sonlandıran ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ülkeden ayrıldı. Pelosi'nin ziyaretinin siyasi bir provokasyon olduğunun altını çizen Çin, "Bu ziyaret, Çin'i kışkırtmak için yapılmış siyasi bir provokasyondan başka bir şey değil. Tayvan'daki ayrılıkçılar, ABD'ye güvenmesin. Hiçbir güç, Çin'in birleşmesinin önüne geçemeyecek." açıklamasında bulundu.

DÜNYA 03.08.2022, 14:26 Hakan Öksüz
Pelosi'nin Tayvan ziyareti sona erdi, Çin'den sert açıklama geldi!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyareti, Çin ile Tayvan arasındaki gerilimi tırmandırdı. Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin, Pelosi'nin ziyaretini "skandal" olarak nitelendirdi. 1997'den bu yana Tayvan'a ziyarette bulunan ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olan Nancy Pelosi, Çin ve Rusya tarafından kınandı. Pelosi'nin ziyareti üzerine bölgedeki askeri faaliyetlerini artıran Çin, "ABD, müdahale etmeye kalkışmamalı." uyarısında bulundu.

Tayvan lideri Tsai'den Pelosi'ye şeref madalyası!

Nancy Pelosi, bu sabah saatlerinde Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüştü. Görüşmede Pelosi'ye 5 Kongre üyesinin eşlik ettiği kaydedildi. Çin'in baskısı altında aldıkları zorlu bir dönemde kendilerine destek verdiği için ABD'ye teşekkür eden Tayvan lideri, "Uğurlu Bulutlar Düzeni" denilen şeref madalyasını Pelosi'ye takdim etti. Çin'in tehditleri karşısında geri çekilmeyeceklerini aktaran Tsai, "Demokrasimizi korumak için direneceğiz." diye konuştu.

Pelosi: "Tayvan'a verdiğimiz sözlerin arkasındayız"

ABD Kongresi adına kendisine takdim edilen şeref madalyası nedeniyle Tayvan lideri Tsai Ing-wen'e teşekkür eden Nancy Pelosi, "Tayvan'a destek vermeyi sürdüreceğiz. Bu dayanışma, hem bölge hem de dünya barışı için hayati niteliktedir. Dünyadaki diğer ülkelerde olduğu gibi Tayvan'daki demokrasiyi koruma konusunda da kararlıyız. Tayvan'a verdiğimiz sözlerin arkasındayız. Ziyaretimiz, bunun kanıtı olarak algılanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Çin: "Tayvan'ın bağımsızlığını isteyenler başarılı olamayacak"

Tartışmalı ziyaretini sonlandıran Nancy Pelosi, bugün Tayvan'dan ayrıldı. Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Pelosi'yi uğurladı. Tartışmaları alevlendiren ziyaret hakkında açıklama yapan Çin, "Tayvan'ın bağımsızlığını isteyenler başarılı olamayacak. Pelosi'nin ziyareti, Çin'i kışkırtmak için yapılmış siyasi bir provokasyondur. ABD, tüm uyarılara rağmen Çin'in egemenlik haklarını ihlal eden tavrını sürdürmüştür. ABD'li politikacıların, gerilimi körüklediği ve bölgenin istikrarını yok etmek için harekete geçtiği kanıtlanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

"Tayvan'daki ayrılıkçılar, ABD'ye güvenmesin"

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra "tek Çin" politikasının kararlı şekilde uygulandığına yer verilen açıklamada, "Çin'in tekrar birleşmesi, ABD tarafından engellenemez. Tarihin akışının kaçınılmaz sonucu olarak Çin birleşecektir. Tayvan'daki ayrılıkçılara, ABD gibi dış güçlere güvenmemeleri konusunda uyarıda bulunuyoruz. Bağımsızlık provokasyonu, kendilerine zarar verecek ve Tayvan'ı yıkımın eşiğine götürecektir." denildi.

Yorumlar (0)