BM'den ABD ve Çin'e çağrı: İş birliği şart!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, Tayvan ile Çin arasındaki gerilime ilişkin konuştu. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretiyle gerilimin tavan yaptığını kaydeden Dujarric, "Dünyada acil şekilde çözülmesi gereken çok sayıda problem var. ABD ile Çin arasındaki iş birliği olmadan bu problemlerin çözümü çok zor." dedi

DÜNYA 06.08.2022, 00:51 Hakan Öksüz
BM'den ABD ve Çin'e çağrı: İş birliği şart!

Tayvan'a resmi ziyarette bulunan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Uzak Doğu'daki siyasi gerilimin artmasına neden oldu. Pelosi'nin ziyaretiyle birlikte bölgedeki siyasi istikrarın zarar gördüğüne değinen Çin Dışişleri Bakanlığı, "Çin'in birleşmesinin önüne geçilemeyecek. ABD'nin siyasi provokasyonları, bölgedeki istikrarı yok etmeyi amaçlıyor." ifadelerini kullandı. 

Birleşmiş Milletler (BM), Çin ile ABD arasında artan gerilime ilişkin açıklamada bulundu. Dünya genelinde yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması için güvenli bir ortamın oluşturulması gerektiğine değinen BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD ile Çin arasındaki bağların kopması halinde bunun mümkün olmadığını söyledi.

"ABD ile Çin arasında iş birliği olmalı"

BM Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında konuşan Dujarric, "Nancy Pelosi'nin ziyaretinin ardından Tayvan ile Çin arasındaki gerilimin dozu arttı. Bu ziyaret, birçok konuda yapılan iş birliğinin Çin tarafından sonlandırılmasına neden oldu. ABD'nin bölgedeki etkinliğinden rahatsızlar ve son ziyaretin saldırganca bir politikanın göstergesi olduğunu düşünüyorlar. Dünyada acil şekilde çözülmesi gereken çok sayıda problem var. ABD ile Çin arasındaki iş birliği olmadan bu problemlerin çözümü çok zor." dedi.

Çin, ABD ile devam eden birçok iş birliğini sonlandırdı!

Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti, Pekin yönetiminin tepkisini çekti. İklim değişikliği ve askeri anlaşmalar dâhil olmak üzere ABD ile çeşitli alanlarda devam ettirilen birçok iş birliğini sonlandıran Çin, Tayvan Boğazı'ndaki askeri faaliyetlerini artırdı. Ayrılıkçı Tayvan'ı ziyaret eden Nancy Pelosi ile ailesine yaptırım uygulanacağını kaydeden Çin yönetimi, "Bu ziyaret, Çin'in egemenlik haklarına açık bir saldırıdır." açıklamasında bulundu.

Tayvan, Çin'in baskılarına karşı direniyor!

Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin, son 20 yılda politik arenadaki gücünü artırdı. Çin'e karşı koymaya çalışan Tayvan ise bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürmek istediğini belirtiyor. Tayvan Savunma Bakanlığı, çok sayıda savaş uçağı ve gemi ile Tayvan Boğazı'na gelerek sınırı ihlâl eden Çin'e karşılık verildiğini bildirdi. Bölgede artan gerilimin, Ukrayna-Rusya örneğinde olduğu gibi savaşa yol açmasından endişe ediliyor.

Yorumlar (0)