BM uyardı! Keşmir'in statüsü değişmemeli

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılmasının ardından Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan krize ilişkin, "Tarafların, bölgenin statüsünü değiştirmeye yönelik adımlar atmaktan kaçınmaları gerekir." dedi.

DÜNYA 09.08.2019, 08:36 09.08.2019, 08:39
BM uyardı! Keşmir'in statüsü değişmemeli

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hindistan'ın Cammu Keşmir eyaletinin özel statüsünü kaldırması ve bölgeyi Cammu Keşmir ve Ladakh Birlik Toprağı olarak ikiye bölmesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Guterres, "Tarafların, bölgenin statüsünü değiştirmeye yönelik adımlar atmaktan kaçınmaları gerekir. Bu sorun, Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda barışçıl yollarla çözülmelidir." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Antonio Guterres'in, Cammu Keşmir'deki gelişmeleri endişeyle takip ettiği bildirildi.

Hindistan ve Pakistan'ın ölçülü davranması gerektiğini kaydeden Guterres, Birleşmiş Milletler'in Cammu Keşmir konusunda Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve Güvenlik Konseyi kararlarını dikkate aldığını ifade etti. 

"Barışçıl yollarla çözülmeli"

Guterres, Hindistan ve Pakistan arasında imzalanan ve Cammu Keşmir'in nihai statüsünün Birleşmiş Milletler Sözleşmesi doğrultusunda barışçıl yollarla belirlenmesi gerektiğini öngören Simla Anlaşması'na atıfta bulunarak, "Tarafların, bölgenin statüsünü değiştirmeye yönelik adımlar atmaktan kaçınmaları gerekir. Ayrıca söz konusu sorun, Birleşmiş Milletler kararları doğrulsunda barışçıl yollarla çözülmelidir." dedi. 

Antonio Guterres, Cammu Keşmir'de insan haklarının gerilemesine yol açacak kısıtlamaların da kaygı verici olduğunu bildirdi. 

Özel statüsü kaldırıldı

Hindistan hükümeti, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370. maddesini iptal etmiş, bölgenin özel statüsünü kaldırmıştı.

'Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi', Hindistan'da Cammu Keşmir eyaletinin iki birlik toprağına ayrılmasını öngörüyor. Bu teklif, federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi) 61 ret oyuna karşı 125 evet oyuyla 5 Ağustos günü kabul edilmişti.

Keşmir sorunu nasıl başladı?

İngiltere, 1947 yılında Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947 yılında Pakistan'a katılmak arzusundaydı. Fakat dönemin prensi, Hindistan ile birleşme kararı aldı. Müslüman Keşmir halkı, karara tepki gösterdi. 

Pakistan ve Hindistan tarafından bölgeye asker gönderildi. Böylece taraflar, 1947 yılında ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı sebeple 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'si ise Çin hakimiyetinde bulunuyor. 

Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri 'Cammu Keşmir' eyaleti adında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi denetimindeki Keşmir'e 'Azad Keşmir' (Bağımsız Keşmir) ve 'Gilgit Baltistan' olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyu ile belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmasa da Pakistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanmasını istiyor.

Yorumlar (0)