Hindistan ve Pakistan her an savaşabilir!

Hindistan'ın Cammu Keşmir'in özel statülü yapısını ortadan kaldırmasının ardından bölgede artan gerginliğin endişe verici olduğunu bildiren BM, taraflara itidal çağrısı yaptı.

DÜNYA 05.08.2019, 23:42
Hindistan ve Pakistan her an savaşabilir!

BM (Birleşmiş Milletler), Hindistan'ın Cammu Keşmir'in özel statülü yapısını ortadan kaldırmasının ardından bölgede gerginlik iyice arttı. BM taraflara itidal çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Hindistan'ın Keşmir kararının ardından artan askeri faaliyetleri ve gerginliği yakından takip ettiklerini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric bölgede artan gerginliğin endişe verici olduğunu ifade ederek, Hindistan ve Pakistan'a maksimum itidal göstermeleri çağrısında bulundu.

Özel statülü yapıyı ortadan kıldırınca gerilim başladı

Hindistan, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan anayasa maddesini iptal ederek, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırdı.

Hindistan’ın 1947 yılında İngiltere'den bağımsızlığını kazandığı günden bu yana Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabilen özerk bir eyalet konumundaydı. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu.

Seçim vaadiydi

Milliyetçi Hindistan Halk Partisi lideri Narendra Modi, seçim kampanyası döneminde yaptığı konuşmalarda Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılacağına dair söz vermişti.

Seçimi kazanan Hindistan Başbakanı Narendra Modi liderliğindeki milliyetçi Hindistan Halk Partisi (BJP) hükümeti, bağımsızlık sonrası bölgeye tanınan otonom yapıyı, bugün verdiği kararla ortadan kaldırarak, Cammu Keşmir'in ayrıcalıklı konumuna son verdi.

Keşmir sorunu nedir?

İngiltere 1947 yılında Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i "Hindistan ya da Pakistan ile birleşme" konusunda serbest bıraktı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947 yılında Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşme kararı verdi.

Prensin kararı, Müslüman Keşmir halkının isyanına sebep oldu. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947 tarihinde ilk kez savaştı. Hindistan ile Pakistan arasında yine aynı sebeple 1965 ve 1999 yıllarında savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde ve bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda.

Pakistan ise kendi kontrolündeki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, 1948 tarihinden itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü.

Hindistan "çoğunluğu Müslüman olduğu için" halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Yorumlar (0)