Sayılı ömrü kalmıştı: Domuzun böbreği nakledildi, umut var!

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) genetiği değiştirilmiş domuz böbreğinin insana nakli başarıyla gerçekleştirildi. Hastaya söz konusu ameliyattan bir hafta önce ise kalp pompası olarak da adlandırılan ventriküler destek cihazı yerleştirilmişti. Doktorlara göre kalp sorunu nedeniyle sadece birkaç haftalık ömrü kalmıştı... Hastaneden böbrek nakli ameliyatından yaklaşık 2 hafta sonra açıklama geldi...

DÜNYA 25.04.2024, 15:04 25.04.2024, 15:15 Melina Ay
Sayılı ömrü kalmıştı: Domuzun böbreği nakledildi, umut var!

New York'ta hem kalp hem de böbrek yetmezliği yaşayan Lisa Pisano adlı bir hastaya 4 Nisan'da kalp pompası olarak da bilinen ventriküler destek cihazı, 12 Nisan'da ise genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakledildi. Böylece başka bir hasta için de başarılı bir domuz böbreği nakli gerçekleştirilmiş oldu.

“Birkaç haftalık ömrü kalmıştı”

Hastane, ameliyattan yaklaşık 2 hafta sonra yaptığı açıklamada, vücudun yeni böbreği reddetmediğini duyurdu. Yapılan genetik değişikliğin tek olduğunu belirten yetkililer, bu durumun olumlu sonuçlandığını ifade etti. Böbrek naklini gerçekleştiren Dr. Robert Montgomery, basın toplantısında “Modern tıbbın iki harikasını yeni bir şekilde birleştirdik” diyerek şu açıklamaya yer verdi:

“54 yaşındaki hasta Lisa Pisano, kalp ve böbrek yetmezliği ile mücadele ediyordu. Diyalize giren hastalarda ölüm riski yüksek olduğu için Lisa Pisano'ya kalp pompası takılamıyordu. Kalp sorunu nedeniyle sadece birkaç haftalık ömrü kalmıştı.”

Hastane yatağından ailesine, doktorlarına ve hemşirelerine içtenlikle teşekkür eden Lisa Pisano, “En kötü ihtimalle, bu işe yaramazsa, bir sonraki kişi için işe yarayabilir dedim” şeklinde konuştu.

Boston'daki Massachusetts General Hospital, mart ayında genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreği naklini ilk defa başarıyla gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

Umut kaynağı olarak gözüküyor

Dünya genelinde kronik organ bağışı sıkıntısına bir çözüm olarak görülen hayvan organlarının insanlara nakli, bekleme listesindeki on binlerce kişi için bir umut kaynağı olarak kabul ediliyor. ABD'deki Birleşik Organ Paylaşım Ağı verilerine göre, 100 binden fazla kişi organ nakli için sıraya girmiş durumda ve en büyük talep böbrek nakline yönelik. Öte yandan, New York Üniversitesi cerrahları daha önce beyin ölümü gerçekleşen insanlara domuz böbrekleri nakletmişti. 2022'nin Ocak ayında, Maryland Üniversitesi'nden bir ekip, ölümcül kalp hastalığı olan 57 yaşındaki bir hastaya genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbi nakletti, ancak maalesef hasta iki ay sonra yaşamını yitirdi.

Yorumlar (0)